Voihan räkä - syysflunssa iskee!

Syksyn flunssakausi on käynnistynyt vauhdilla koulujen ja päiväkotien avattua ovensa.

Varsinaista flunssa-aaltoa ei vielä ole, mutta nuhakuumetta sairastavien määrä on jo syyssäiden myötä nousussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan influenssavirukset kaatavat kansaa petiin viimeistään marras-joulukuun taitteessa.

- Influenssa on jo iskenyt Suomeen, mutta varsinainen koko kansaa koskettava flunssakausi käynnistyy yleensä viimeistään joulukuussa. Aiemmin on poikkeuksen on tehnyt vain pandemia-virus, joka iski vuonna 2009 jo loka-marraskuussa, kertoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Pahimmillaan influenssa jyllää vuoden alussa eli tammi-helmikuussa. Todennäköisesti epidemian aiheuttavat tänä talvena perinteiset, samankaltaiset ja tavalliset kausi-influenssavirukset.

- Mykoplasma on nyt kiertänyt Suomessa pari vuotta ja on vähenemään päin. Ihmisten vastustuskyky, immuniteetti on noussut, kun väestö on sairastanut sitä.

Sikainfluenssan ei myöskään uskota aiheuttavan voimakasta sairausaaltoa. Usealla suomalaisella on edelleen immuniteetti tautia vastaan.

Ilmaisia rokotteita saatavilla

Syksyllä annettava influenssarokote suojaa H3N2-influenssaa, sikainfluenssaa ja influenssa B-virusta vastaan. Ilmaisia flunssarokotteita on jaossa 1,2 miljoonaa ja niitä annetaan pienille lapsille, yli 65-vuotiaille, raskaana oleville ja terveydenhoidon ammattilaisille.

Flunssa alkaa yleensä kurkkukivulla, joka saattaa säteillä korviin. Seuraavina oireina esiintyy runsasta räkäisyyttä sekä mahdollisesti paineentunnetta poskiontelon tai otsalohkon alueella.

Flunssa tarttuu melkein missä vain

Flunssan tartuntatapa vaihtelee viruksen ja tilanteen mukaan. Joskus se tarttuu aerosoli- eli pisaratartuntana. Viruksen voi saada myös esimerkiksi kättelyn tai epäsuorasti potilaan juuri koskettaman esineen kautta. Flunssan itämisaika on yleensä yhdestä kahteen vuorokautta.

Flunssaan ei tiettävästi ole paranemista nopeuttavaa hoitoa. Se paranee itsestään, ja hoidoksi riittääkin lepo. Nenän tukkoisuutta ja nuhaa voidaan lyhytaikaisesti helpottaa nenän limakalvon turvotusta poistavalla lääkkeellä. Kansanperinteessä hyväksi havaittu keino on ollut sipulimaito.

Lue myös:

    Uusimmat