Vladimir Putin juhlallisella vierailulla Serbiassa – syyttää Yhdysvaltojen kylväneen epävakautta Balkanille

Nimikiista kuumentaa Balkanilla 1:52
Video: Makedonian ja Kreikan nimikiistasta uutisoitiin viime kesänä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin otetaan tänään juhlallisesti vastaan vierailulle Serbiaan. Luvassa on muun muassa näyttävä paraati pääkaupungin Belgradin keskustassa.

Maiden suhteet ovat olleet perinteisesti läheiset, vaikka Serbia pyrkiikin EU:n jäseneksi. Venäjä ei ole muun muassa tunnustanut Serbiasta irtautuneen Kosovon itsenäisyyttä. Serbia on puolestaan kieltäytynyt liittymästä Krimin valtauksen jälkeen Venäjälle määrättyihin talouspakotteisiin.

Venäjällä ja Serbialla on myös tiiviit taloussuhteet. Serbia tuo valtaosan kaasustaan ja öljystään Venäjältä, ja venäläinen Gazprom omistaa serbialaisen öljy-yhtiön NIS:n.

Yhteenkuuluvaisuuden tunnetta lisää myös yhteinen ortodoksinen uskonto.

Vierailun alla serbialaismedialle antamissaan haastatteluissa Putin sanoi Yhdysvaltojen ja muita länsimaiden tavoittelevan vaikutusvaltaa Balkanilla ja luovat alueelle epävakautta.

Yhdysvallat on puolestaan aiemmin syyttänyt Venäjää sekaantumisesta Balkanin maiden asioihin, muun muassa kansanäänestykseen Makedonian uudesta nimestä. Venäjän vaikutuspyrkimykset kokivat takaiskun kun Serbian naapurimaa Montenegro liittyi Natoon vuonna 2017.

Lue myös:

    Uusimmat