Virtsankarkailutuotteita tilanneiden henkilötietoja vuotanut – tietomurrolle altistuneita yli 76 000

Tena-tuotteiden kotiinkuljetusyhtiöön Westlogiin kohdistuneen tietomurron vaikutukset ovat tarkentuneet. Murto on STT:n keräämien tietojen perusteella voinut vaarantaa yli 76 000:n julkisen terveyspalvelun asiakkaan ja työntekijän henkilötiedot.

Westlog vastaa Essity-yhtiön valmistamien Tena-inkontinenssituotteiden kotiinkuljetuksesta eri puolella Suomea.

Yhtiö toimittaa virtsankarkailun hoitotuotteita kotiinkuljetuksena myös hyvinvointialueiden asiakkaille, ja hyvinvointialueet ovat yksitellen kertoneet syyskuusta lähtien murron vaikutuksista.

Pirkanmaan hyvinvointialue tarkensi tänään, että noin 16 000:n sen asiakkaan tiedot ovat altistuneet murrolle.

Toistaiseksi 17 Suomen 21 hyvinvointialueesta on tiedottanut joko julkisesti tai ilmoituksella Tietosuojavaltuutetun toimistolle olleensa murron piirissä. 

Lisäksi murto on altistanut myös helsinkiläisiä kotiinkuljetusasiakkaita. Ilmoitusten ja tiedotteiden perusteella altistuneita on yli 76 100. Lisäksi murrossa on voinut altistua diabetestuotteita saavien henkilötietoja.

Westlogin tietomurrossa ovat voineet vaarantua sen järjestelmiin kirjatut asiakkaiden osoite- ja tuotetilaustiedot, ja vuodetun aineiston joukossa on myös ollut joidenkin asiakkaiden henkilötunnuksia. Maksukorttitietoja ei kuitenkaan ole Westlog-yhtiön mukaan vuotanut.

Poliisi tutkii tietomurtona

Lounais-Suomen poliisi tutkii Westlog-hyökkäystä tietomurtona. 

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi kertoi torstaina STT:lle, ettei poliisin tietoon ole tullut, että murretun asiakasrekisterin tietoja olisi levitetty verkossa eteenpäin.

– Tietoa tai viitteitä ei ole myöskään siitä, että kyseisiä tietoja olisi käytetty tai pyritty käyttämään missään uudessa rikoksessa, Kemppi kertoi torstaina sähköpostitse.

Hänen mukaansa niiden ihmisten, jotka arvioivat tietojensa olleen murretun asiakasrekisterin piirissä, ei tarvitse erikseen ilmoittaa asiasta poliisille. 

Westlog joutui kiristyshaittaohjelmalla tehdyn hyökkäyksen kohteeksi elokuun lopussa. Yhtiö on pahoitellut tapahtunutta.

Lue myös: