Mainos

Viron ulkoministeri vaatii EU:lta kovia toimia Venäjää vastaan

Viron mukaan EU:n pitäisi lykätä huippukokoustaan Venäjän kanssa ja keskeyttää Venäjän kanssa käytävät neuvottelut. Viro syyttää Venäjää levottomuuksien lietsomisesta Virossa.

Viro on vaatinut Euroopan unionilta kovempia Venäjän vastaisia toimia. Ulkoministeri Urmas Paet sanoi illalla, että Venäjän Viroon kohdistamien toimien myötä koko Euroopan unioni on joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

Viro haluaa, että EU:n pitäisi jopa lykätä huippukokoustaan Venäjän kanssa ja keskeyttää Venäjän kanssa käytävät neuvottelut.

Viro taas aikoo lopettaa kaikki konsulitoiminnot Moskovan lähetystössään, jos sen piiritys ei lopu huomisaamuna kello kahdeksaan mennessä.

Virolla todisteita Venäjän väärinkäytöksistä?

Paetin mukaan Virolla on todisteet siitä, että Viron hallituksen verkkosivuihin kohdistunut krakkerointi on toteutettu Venäjän hallituksen ja jopa Venäjän presidentin hallinnon tietokoneiden kautta. Todisteeksi hän jakoi illan lehdistötilaisuudessa listan IP-osoitteista, joiden kautta hyökkäyksiä on tullut.

- Hyökkäys on samaan aikaan virtuaalinen, psykologinen ja reaalinen, Paet kuvaili.

Paet huomautti myös, että Viron Moskovan-lähetystöä piirittävien nuorisojärjestöjen suorat yhteydet Kremliin ovat hyvin tiedossa.

- Moskovan lähetystön piirittäjille maksetaan Kremlistä palkkaa - 550-1000 ruplaa kerralta. Korostan, että meillä on kaikkien väitteiden tueksi riittävästi todisteita, Paet sanoi.

Paet totesi Virossa vierailleiden Venäjän parlamentaarikkojen myöntäneen, että miliisi voisi halutessaan tyhjentää Viron Moskovan-lähetystön edustan mielenosoittajista kolmessa minuutissa. Hän vihjasi lisäksi, että Venäjän Tallinnan-suurlähetystöllä on osuutta Tallinnan mellakoiden puhkeamiseen.

- Tallinnassa ja toisissa Viron kaupungeissa Venäjän lähetystön edustajat kohtasivat levottomuuksien pääasiallisia järjestäjiä hyvin erikoisissa paikoissa, esimerkiksi Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa, Paet sanoi.

Paet ei tavannut Venäjän duuman valtuuskuntaa

Paet kieltäytyi myös tapaamasta Venäjän duuman valtuuskuntaa, joka vierailee parhaillaan Tallinnassa. Paet ei näe syytä tavata ryhmää, joka on koko vierailunsa ajan pyrkinyt puuttumaan Viron sisäisiin asioihin.

- Duuman valtuuskunnan käyttäytyminen kuten heidän lausuntonsa ovat olleet täysin mahdottomia hyväksyä, Paet sanoi ulkoministeriön edustajien mukaan.

Valtuuskunta kävi aamulla omin silmin katsastamassa, että Tallinnan sotilashautausmaalle siirretty Pronssisoturi-patsas on ehjä ja hyvässä kunnossa. He laskivat myös kukkia patsaalle.

Valtuuskunnan jäsenet esittivät epäilyjä, että Pronssisoturi olisi siirron ajaksi kuitenkin hajotettu osiin ja sitten koottu uudelleen.

Viron puolustusministeriö kiisti epäilyt jyrkästi. Ministeriön tiedottaja sanoi BNS:lle, että vieraat luultavasti tulkitsivat liitoskohdiksi valujälkiä, joita patsaassa on ollut sen valmistumisesta asti.

Hautausmaalta venäläiset suuntasivat Postimees-lehden mukaan yllättäen Tallinnan satamaan. Siellä he pyrkivät tiloihin, joihin poliisi kokosi mellakassa kiinni otettuja henkilöitä.

Venäjä syytti Viroa kidutuksesta

Venäläisvaltuuskunta syytti Viron viranomaisia mielenosoittajien kiduttamisesta, mutta ei antanut todisteita väitteidensä tueksi. Poliisi otti levottomuuksien aikana kiinni tuhatkunta mielenosoittajaa.

- Useat kansalaisjärjestöt ja toimittajat ovat kertoneet meille, että monet ihmiset joutuivat kauhean kidutuksen kohteeksi, sanoi Leonid Slutsky uutistoimisto AFP:n mukaan.

- Tätä on mahdotonta hyväksyä Euroopan neuvoston jäsenvaltiossa, hän lisäsi.

Parisataa ihmistä yritti uhmata tänään Tallinnaan julistettua kokoontumiskieltoa. Venäjän kulttuurikeskuksen lähistölle kokoontunut joukko hajaantui kuitenkin nopeasti.

Hyökkäykset Viron nettisivustoja vastaan ja tahalliset hidastelut liikenteessä jatkuivat edelleen. Viro syytti internethyökkäyksistä Venäjää.

Viron lippu häpäistiin Moskovassa

Mielenosoittajat jatkoivat Viron Moskovan-lähetystön piirittämistä viidettä päivää. Yksi mielenosoittajista tunkeutui lähetystön alueelle ja laski Viron lipun alas tangosta. Lähetystön edustajan mukaan mielenosoittaja alkoi leikellä lippua palasiksi.

Viron ulkoministeriö oli tyrmistynyt lipun häpäisystä.

Viro on lähettänyt jo kolme noottia Venäjälle ahdingosta lähetystöllä, mutta tilanne ei ole muuttunut. Lähetystön mukaan mielenosoittajat eivät pystyisi piirittämään rakennusta, jos niillä ei olisi "sanatonta sopimusta" Venäjän viranomaisten kanssa. Osa mielenosoittajista on leiriytynyt telttoihin.

Viron ulkoministeriön mukaan EU on luvannut keskustella tilanteesta Venäjän kanssa, jotta tilanne saataisiin normalisoiduksi.

Mielenosoituksiin osallistunut Nashi-järjestö ilmoitti, että se aikoo alkaa tukkia myös virolaisrekkojen liikennettä lähellä maiden rajaa. Viron kerrottiin käännyttäneen Narvassa rajalta seitsemän järjestön jäsentä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.