Viron poliisijohtaja ei usko mellakoiden toistuvan

Joukkokokoukset Tallinnassa ja ympäröivässä Harjun maakunnassa on yhä kielletty, mutta kukkien vienti kaatuneiden muistomerkeille ja muu rauhallinen muistopäivän vietto on poliisin mukaan sallittua.

Viron poliisijohtaja Raivo Aeg ei usko, että viikon takaiset mellakat enää toistuvat. Varmuuden vuoksi poliisi on voitonpäivän lähestyessä kuitenkin edelleen tehostetussa valmiudessa, Aeg sanoi tänään maan asukkaille esittämässään vetoomuksessa.

Voitonpäivää vietetään keskiviikkona, ja vironvenäläiset ovat aiemmin perinteisesti juhlistaneet sitä mellakoiden sytykkeenä olleen Pronssisoturi-patsaan luona.

Aeg perusteli toiveikasta näkemystään tapaamisilla, joita hänellä on viime päivinä ollut erikielisten, erilaisen taustan omaavien ja eri puolilta Viroa kotoisin olevien ihmisten kanssa.

Päällimmäiseksi oli jäänyt käsitys, että kansallisuudesta riippumatta kaikki ovat kyllästyneitä ja väsyneitä rauhattomuuksiin.

- Ihmiset haluavat palata Virolle luonteenomaiseen rauhalliseen ja turvalliseen elämänrytmiin, poliisijohtaja arvioi.

Kuluneen viikon aikana sekä Tallinnassa että muualla Virossa on poliisin näkökulmasta ollut täysin rauhallista. Siihen lienee osaltaan vaikuttanut alkoholin myynnin rajoittaminen. Täysi myyntikielto tulee voimaan taas huomenna kello 14 ja jatkuu voitonpäivän yli.

Muistoseremonia Pronssisoturilla

Aeg korosti, että vaikka joukkokokoukset Tallinnassa ja ympäröivässä Harjun maakunnassa on yhä kielletty, kukkien vienti kaatuneiden muistomerkeille ja muu rauhallinen muistopäivän vietto on sallittua.

Julkista järjestystä rikkovien huligaanien, ryöstelijöiden ja varkaiden suhteen poliisilla on kuitenkin nollatoleranssi, hän varoitti.

Kiistelty Pronssisoturi seisoo nyt Tallinnan sotilashautausmaalla. Viron hallitus järjestää siellä voitonpäivän aattona muistoseremonian, johon on kutsuttu kaikkien toisen maailmansodan aikana Saksan kolmatta valtakuntaa vastaan taistelleiden liittoutuneiden maiden - Britannian, Ranskan, Yhdysvaltain ja Venäjän - edustajat.

Pronssisoturi-patsaan entiselle sijaintipaikalle Tallinnan Tonismäelle kukkia ei pääse laskemaan, sillä alue on edelleen aidattu. Siellä on myös poliisivartiointi.

Virossa on mellakoiden jälkeen käyty laajaa keskustelua siitä, miten virolaisten ja venäläisten tulehtuneet välit voitaisiin korjata.

Tänään sähköpostissa ja tekstiviesteinä levinneet viestit kehottivat virolaisia ja venäläisiä ojentamaan toisilleen sovinnon merkiksi valkoisia tulppaaneita. Aiemmin on levitetty myös aivan toisenlaisia viestejä, joissa päinvastoin kehotetaan osoittamaan voitonpäivänä mieltä Viron hallitusta vastaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat