Viranomaiset: Uusnatsiliike ei pysähdy kieltämällä

Poliisissa ja valtakunnansyyttäjänvirastossa ei pidetä Suomen Vastarintaliikkeen lakkauttamista varteenotettavana vaihtoehtona.   

Syyttäjä tai Poliisihallitus voisivat vaatia käräjäoikeudessa yhdistyksen lakkauttamista. Poliisihallituksessa onkin selvitetty mahdollisuuksia puuttua liikkeen toimintaan myös yhdistyslain keinoin.  

-On epäselvää, mitä käytännön merkitystä tällaisen yhdistyksen lakkauttamisella olisi, sikäli kuin se edes on mahdollista. Heidän toimintansa ei ole riippuvainen yhdistysstatuksesta - niinpä toiminta voi jatkua riippumatta siitä, lakkautetaanko yhdistys vai ei, Poliisihallituksesta kerrotaan.  

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe puolestaan katsoo, että mahdollista rekisteröimättömän yhdistyksen kieltoa olisi hyvin vaikea valvoa.   

-Rekisteröidyllä yhdistyksellä on tietyt rakenteet ja yhdistyslain mukaista toimintaa, johon puuttua. Jos vain joukko kuumapäitä käyttää itsestään jotain nimeä, olisi mielenkiintoista tietää, miten kielto pantaisiin täytäntöön, Rappe sanoo.  

Yhdistyksiä on lakkautettu viranomaisten vaatimuksesta vain harvoin. Rekisteröimättömiä yhdistyksiä ei Rappen muistikuvan mukaan ole joukossa ollut.  

Laki mahdollistaa rekisteröimättömän yhdistyksen lakkauttamisen esimerkiksi silloin, jos se on sotilaallisesti järjestäytynyt.   
  

"Rikosoikeus vasta viimeinen keino"  

Yhdistysten toimintaa rajaa viime kädessä rikoslaki. Rikoksen tekeminen osana järjestäytynyttä ryhmää voi olla peruste koventaa tuomiota.  

Rappe pitää epätodennäköisenä, että Vastarintaliike määriteltäisiin järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.   

-Jos tekijöiltä löytyy aiempaa rikostaustaa, se voi tietenkin olla rangaistuksen koventamisperuste.  

Rappe ei kannata rikoslain tiukentamista.  

-Rikosoikeuden pitäisi olla viimeinen keino, jos lievemmin tavoin ei saada mitään aikaiseksi.  

Jyväskylän väkivaltaisuudet ovat herättäneet keskustelua siitä, pitäisikö rasististen järjestöjen toiminta kieltää. 

Lue myös:

    Uusimmat