Viranomaiset ostivat Trevocin salaisia laitteita 1,2 miljoonalla eurolla

Valtakunnansyyttäjän viraston mukaan viranomaisia erehdytettiin ostamaan Trevocilta salaisia seurantalaitteita 1,2 miljoonalla eurolla. Laitteita ostivat Helsingin poliisi, suojelupoliisi, tulli ja ulkoministeriö.

Rikosepäilyt törkeästä petoksesta perustuvat siihen, että viranomaisasiakkailta salattiin Trevocin rahoitustausta ja se keitä yrityksen taustalla oli.

Trevoc myi 2009-2011 viranomaisasiakkaille teknisiä seurantalaitteita, ohjelmistoja ja tekniseen tarkkailuun liittyvää välineistöä.

Tällaisia seurantalaitteita sijoitettiin esimerkiksi rikoksesta epäiltyjen autoihin, jotta niiden liikkeitä voitiin seurata. MTV:n uutisten tietojen mukaan itse laitteet ovat toimineet erinomaisesti ja niillä paljastettiin lukuisia huumerikoksia.

"Tietoja salattiin"

Valtakunnansyyttäjän viraston mukaan laitteisiin ei ole saanut liittyä minkäänlaista tietoturvariskiä tai muuta luotettavuutta vaarantavaa tekijää. Näistä on kuitenkin kerrottu viranomaiselle puutteellisesti.

Yhdestä epäillystä tehdystä syyttämättäjättämispäätöksestä käy ilmi, että tutkinnan mukaan United Brotherhood -järjestön johtohahmo järjesti Trevocille 199 995 euron rahoituksen sukulaisensa kautta. Viranomaisasiakkaille ei kerrottu, että UB johtohahmo oli järjestelyissä mukana.

Tämän vaihtovelkakirjalainan kautta sen antanut yritys sai oikeuden osallistua Trevocin päätöksentekoon. Syyttäjien epäilyn mukaan tätä päätöksenteko-oikeutta käytti bulvaanin kautta tosiasiassa Helsingin poliisin Jari Aarnio, joka samaan aikaan toimi Helsingin poliisissa Trevocilta tehtävien hankintojen valmistelijana.

Vaihtovelkakirjalainasta tai Aarnion asemasta ei rikosepäilyn mukaan kerrottu viranomaisasiakkaille.

"Ei olisi ostettu"

Esitutkinnassa viranomaiset ovat ilmoittaneet, ettei laitteita olisi ostettu Trevocilta, jos salatut seikat olisivat olleet tiedossa. Viranomaiset ovat vksv:n mukaan luopuneet asteittain Trevocin laitteiden käytöstä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto päätti, että UB johtohahmon sukulaista vastaan ei petoksen osalta jutussa nosteta syytteitä, koska hän ei tiennyt Aarniosta, eikä Trevocin toiminnasta. Syyttäjät katsoivat, että sukulaisen toimet todennäköisesti edistivät petosta, mutta hän ei itse ollut siitä tietoinen.

Trevoc-vyyhdessä joutuu syytteeseen Aarnion ja UB johtohahmon lisäksi seitsemän muuta. Kaikki ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Lue myös:

    Uusimmat