Viranomaiset eivät kerro, onko Suomessa valetukiasemia

Aftenposten uutisoi lauantaina, että Oslon hallintokortteleissa liikkuvia on salakuunneltu valetukiasemien avulla. Viranomaiset eivät kerro, onko vastaavia laitteita havaittu Suomessa.

Aftenposten selvitti kuukausia jatkuneissa tutkimuksissa, että Oslon hallintokortteleissa oli valetukiasemia, joiden avulla vakoillaan alueella liikkuvien matkapuhelinliikennettä. Aftenposten pystyi toteamaan ongelman, mutta ei tiedä, kuka valetukiasemia ylläpitää.

Valetukiasema voi olla hyvin yksinkertainen laite, johon kuuluu antenni ja keskusyksikkö. Matkapuhelimen käyttäjä ei välttämättä tiedä mistään sitä, yhdistyykö hänen puhelunsa valetukiaseman vai oikean tukiaseman kautta.

Valetukiasemat voivat toimia sekä akulla että verkkovirralla, ja niiden havainnointi on hankalaa.

–Valetukiasemien rakentaminen onnistuu, jos on teknistä asiantuntemusta. Ei se ole mitään ydinreaktorin rakentamista, sanoo tietoturva-asiantuntija Antti Kurittu Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Kuka Suomessa valvoo sitä, löytyykö meiltä tällaisia valetukiasemia?

–Hyvä kysymys. Teleliikenteen valvominen kuuluu Viestintävirastolle, mutta vastavakoilu taas Suojelupoliisille, Kurittu sanoo.

Supo ei kommentoi sitä, onko Suomessa havaittu valetukiasemia vai ei.

–Supo ei omaa työtä suojatakseen kommentoi tätä, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo.

Myös Kurittu toteaa, ettei olisi kenenkään viranomaistahon intressissä kertoa, onko Suomessa käytetty tai löydetty vakoilutarkoituksessa toimivia valetukiasemia.

Supo kuitenkin tähdentää, että vastavakoilu eli valtiollisten toimijoiden vakoilun torjuminen kuuluu Supon tehtäviin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja