Viranomainen halusi estää Porin jalkajousimurhaajan vapautumisen elinkautisesta – hovioikeus vapautti silti

Porin jalkajousimurhasta elinkautiseen tuomittu mies vapautuu joulukuussa. Helsingin hovioikeus päätti asiasta tänään.

Miehen oli määrä päästä ehdonalaiseen vapauteen jo kuluvan vuoden toukokuussa, mutta hieman ennen vapautumispäivää Rikosseuraamuslaitos toimitti oikeudelle hakemuksen.

Siinä Rise vaati, että hovioikeuden aiemmin tekemä päätös jalkajousimurhaajan vapauttamisesta peruutetaan kokonaan – tai jos ei peruuteta, niin miehen vapautumista ainakin lykätään vuodella.

Risen perustelut on hovioikeuden papereista salattu, mutta asiakirjoista selviää silti, että miestä on epäilty uusista rikoksista. Kun Risen hakemusta käsiteltiin hovioikeudessa, esitutkinta oli yhä kesken. Mies on kiistänyt syyllisyytensä.

Lisäksi Rise toi ilmi, että mies oli rikkonut sääntöjä ollessaan valvotussa koevapaudessa. 

Hovioikeuden mukaan nämä eivät riitä perusteeksi perumaan miehen ehdonalaista vapautta.

Ei sen vaarallisempi kuin aiemminkaan

Hovioikeuden mukaan Rise ei antanut asiassa riittävää selvitystä siitä, miksi miehen vaarallisuutta tulisi arvioida nyt toisin kuin aiemmin. Mies oli jo kerran katsottu soveltuvaksi ehdonalaiseen vapauteen.

Lisäksi miehen toilailut koevapaudessa olivat hovioikeuden mukaan sen verran lieviä, ettei niillä ollut vapautumisen kannalta merkitystä. Koevapaus oli muuten sujunut hyvin. 

Hovioikeus siis pysyi aiemmassa kannassaan ja päätti, että mies tulee päästää ehdonalaiseen vapauteen. Koska alkuperäinen vapauttamispäivä meni jo, uudeksi päiväksi määrättiin 15. joulukuuta.

Elinkautiseen vankeuteen mies päätyi surmattuaan kaksi naista jalkajousella Porissa kesällä 2007. Hän ampui sängyllä maanneita puolustuskyvyttömiä naisia useita kertoja. 

Mies oli teon aikaan 19-vuotias, eikä tuntenut naisia ennalta. Elinkautista vankeusrangaistustaan hän on istunut reilut 16 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat