Mainos

Vinkkimiehet-spesiaali: Murharyhmän päällikkö unohtumattomilla rikospaikoilla

Vinkkimiesten 40-minuuttisen erikoisjakson vieraana on eläkkeelle jäävä Helsingin poliisin murharyhmän päällikkö, rikosylikomisario Juha ”Hermo” Rautaheimo. Rautaheimolla on 40 vuoden kokemus väkivaltarikostutkijana ja hän on nähnyt ihmismielen pahuudesta lähes kaiken.

Rautaheimo puhuu Vinkkimiesten Jarkko Sipilän ja Pekka Lehtisen haastattelussa rikosmaailman muutoksista ja nimeää virkauraltaan viisi unohtumatonta väkivaltarikosta.  ”Hermo” vie Vinkkimiehet kyseisten rikosten tapahtumapaikoille Helsingissä ja kertoo, miten poliisi selvitti rikokset ja mitä mielenkiintoisia yksityiskohtia niihin liittyi.

Perijättären kidnappaus käynnistyi Töölössä

Rikospaikkakierros alkaa Töölöstä, missä sai alkunsa miljoonaperijättären väkivaltainen kidnappaus vuonna 2009. Rautaheimon mukaan poliisin jalkatyö ja sitkeys johtivat lopulta siihen, että sieppaaja Juha Turunen saatiin kiinni ja perijätär vapautui 17 vuorokautta kestäneestä panttivankeudesta. Turunen sai yhdeksän vuoden vankeustuomion.

– Tätä lähdettiin ensin tutkimaan katoamisjuttuna, joka sitten muuttui, kun vanhemmille tulleissa kiristyskirjeissä vaadittiin kahdeksaa miljoonaa euroa uhrin palauttamisesta vahingoittumattomana. Se tuntui pelottavaltakin, koska tällaisesta ei ollut Suomessa mitään kokemusta, Rautaheimo sanoo.

Jengisotaa keskellä päivää

Rautaheimon mieleen on erityisesti painunut myös keskustassa, Lönnrotinkadulla vuonna 1996 tapahtunut jengiammuskelu. Siinä MC Finlandin jäsen ampui keskellä kirkasta päivää Bandidos MC:n varapresidentin. Jengisota oli tuolloin kuumimmillaan, ja pian ampumisen jälkeen MC Finland sai kansainvälisen Hells Angels MC:n täysjäsenyyden.

70-luvun murhapoltossa poliittisia sävyjä

Kolmanneksi Rautaheimo nimeää Kirjapaino Kursiivin murhapolton vuonna 1977. Rikoksessa tuhottiin SKP:n taistolaisen siiven äänenkannattajaa Tiedonantajaa painanut Kirjapaino Kursiivi Helsingin Lauttasaaressa. Kirjapainosta löydettiin sammutustöiden yhteydessä viemäriputkeen rakennettu pommi, joka ei kuitenkaan ehtinyt räjähtää. Talon ulkoseiniä oli töhritty hakaristein. Tapaus herätti suurta huomiota ulkomaita myöten. Jutussa tuomittiin muun muassa uusnatsina tunnettu Pekka Siitoin ja hänen kannattajiaan.

Taksinkuljettajan kohtalokas kyyti

Neljäntenä Rautaheimo listaa Lahden taksimurhan vuodelta 2001. Elinkautiseen tuomittu 26-vuotias mies oli ottanut taksin yöllä lennosta Sörnäisten Kurvista ja pyytänyt kuljettajaa ajamaan Lahteen. 20-vuotiaan taksinkuljettajan elämä päättyi kesken matkan, kun asiakas ampui häneen kylmäverisesti 14 laukausta.

– Se oli yksi meikäläisen virkauran haasteellisimmista jutuista, Rautaheimo kertoo.

Laajasalon murhan käsittämätön motiivi

Viides ja tuorein rikostapaus on Laajasalon murha viime vuodelta. Rautaheimo vie Vinkkimiehet Laajasalon vanhaan öljysatamaan, minne murhasta epäilty mies vei uhrina olleen 58-vuotiaan naisen, jatkoi väkivallan tekoaan ja teon päätteeksi veti naisen mereen. Ainoaksi motiiviksi näyttää poliisin mukaan jäävän hallitsematon raivon purkaus. Uhriksi joutunut nainen oli puuttunut tilanteeseen, missä mies oli kohdellut huonosti koiriaan.

Rautaheimon viimeiset työpäivät Helsingin poliisilaitoksen palveluksessa ovat tässä kuussa. Rautaheimo paljastaa ohjelman lopussa Vinkkimiehille myös, mitä hän aikoo eläkepäivillään tehdä.

– Haikein mielin tietysti lähden, mutta vapauttavissa tunnelmissa, Rautaheimo sanoo.

Vinkkimiehet on noin parin viikon välein MTV.fi:ssä ilmestyvä keskusteluohjelma, jossa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja tutkiva toimittaja Pekka Lehtinen vaihtavat mielipiteitään rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.