Ville Niinistö pelkäsi saavansa sydänkohtauksen Sanni Grahn-Laasosen käytöksen takia: "Koin, että minua oli kusetettu sata-nolla"

Politiikan pelikentillä - vieraana Ville Niinistö 6:19
Video: Politiikan pelikentillä – vieraana Ville Niinistö.

Vihreiden entinen puheenjohtaja julkaisi tänään kirjan, jossa hän arvostelee muun muassa ex-ministeri Sanni Grahn-Laasosta kovin sanakääntein. 

Vihreiden entinen puheenjohtaja, EU-vaaliehdokas Ville Niinistö lyttää tuoreessa muistelmakirjassaan Löytöretkeilijä (Otava 2019) kovin sanoin kokoomuksen varapuheenjohtajan, ex-ministeri Sanni Grahn-Laasosen.

Niinistö kertoo tulleensa Grahn-Laasosen "kusettamaksi sata-nolla".

Tapaus liittyy vuoteen 2014, kun vihreät käveli ulos Alexander Stubbin (kok) hallituksesta, ja Niinistön jatkajaksi tuli Grahn-Laasonen. Niinistö kertoo, että "ainoa iso asia", joka hänellä oli ministerikaudella jäänyt kesken, oli soidensuojeluohjelma. Tehtävien siirtymisen yhteydessä Grahn-Laasonen ja Niinistö tapasivat virkamiesten kesken ja kävivät läpi keskeneräiset asiat soidensuojeluohjelma mukaan lukien.

– Sanni Grahn-Laasonen nyökytteli, että tämäpä kiinnostavaa, tosi hyvä juttu. Viikkoa myöhemmin hän keskeytti ohjelman, Niinistö kuvaa.

Niinistö kuvaa Grahn-Laasosen ratkaisun olleen "hirveä järkytys". Ohjelman oli käynnistänyt keskustalainen Paula Lehtomäki ja Niinistön mukaan "sillä oli laaja tuki".

Kirjassaan Niinistö arvioi tietävänsä syyn, miksi soidensuojeluohjelma pysäytettiin. Hänen mukaansa syy liittyi kokoomuksen tavoitteeseen purkaa normeja.

"Jotain piti purkaa, vaikka ala oli vieras"

– Luultavasti Grahn-Laasonen ajatteli, että sana "vapaaehtoinen" kuulostaisi juuri sopivasti normien purkamiselta. Nyt vastustettaisiin näyttävästi sääntö-Suomea. Lopputulos oli ihan karmea. Se hajotti koko ohjelman. Lopulta siitä toteutui vain valtion osuus, se 30 000 hehtaaria Metsähallituksen maita, Niinistö kirjoittaa.

Erityisen pahoillaan Niinistö on Tampereen lähellä sijaitsevan Kaitasuon kohtalosta. Kun soita ei suojeltu pakkolunastuksin, suolle myönnettiin turpeenottolupa.

– Se oli kaunis, arvokas, noin 9 000 vuotta vanha suo. Sanni Grahn-Laasosen ansiosta se on ikuisiksi ajoiksi tuhottu, Niinistö syyttää.

– Sanni-Grahn-Laasonen ei välittänyt pätkääkään uhanalaisista lajeista, vaan keskittyi pintatason poliittiseen spinnaukseen ja siihen, miltä asiat näyttävät julkisuudessa. En keksi juuri halveksuttavampaa tapaa toimia, eivätkä hänen myöhemmät toimensa ole palauttaneet uskoa hänen politiikan teon tapaan. Ainakin Sanni Grahn-Laasosella on ollut pokkaa. Seuraavaksi olikin sitten aika unohtaa koulutuslupaus, Niinistö tylyttää.

Niinistön mukaan hän sai Grahn-Laasosen ratkaisusta myös fyysisiä oireita ja hän pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Rintaani puristi ja henkeä ahdisti vielä viikkoja tapahtuneen jälkeen. Enkä ollut ainoastaan pettynyt vaan koin, että minua oli kusetettu sata-nolla. En kyennyt ymmärtämään, että politiikka voi olla sellaista peliä, jossa jalkoihin jäävät oikeasti vakavat asiat.

Lue myös:

    Uusimmat