Mainos

Viljelykasvit edellä aikataulustaan – mansikan satokausi alkamassa

Alkukesän lämpimät säät ovat vauhdittaneet viljelykasvien kehitystä, kertoo Pro Agria Keskusten Liitto. Viljelykasvit ovat noin viikon edellä aikataulustaan koko maassa.

Alueelliset erot kasvuolosuhteissa ovat vaihdelleet paljon. Etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla on kärsitty ja kärsitään edelleen kuivuudesta, kun taas esimerkiksi Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla sateita ja paikoin hyvinkin voimakkaita kuuroja on saatu liikaakin.

Hämeessä ja Kymenlaaksossa raekuurot puolestaan vahingoittivat paikoin pahasti salaattikasvustoja sekä mansikan kukkia ja raakileita.

Mansikkasadosta keskimääräinen

Ensimmäiset harsojen alla kasvatetut mansikat on päästy keräämään viime viikolla. Myös avomaan mansikan satokausi on käynnistymässä Etelä-Suomessa tämän ja ensi viikon aikana.

Mansikan sadon arvioidaan olevan keskimääräinen. Kukinta-aikaan osuneet sateet tietävät raakileihin paikoin marjan laatua pilaavaa harmaahometta. Sadon kypsymisaikaan osuvat sateet sekä lämpimät säät lisäävät harmaahomeriskiä.

Herukoiden satonäkymät arvioidaan Pro Agrian kasvutilannekatsauksessa puolestaan tyydyttäviksi tai hieman tavanomaista heikommiksi. Omenan satonäkymät ovat sen sijaan kokonaisuudessaan keskinkertaiset.

Myös metsästä keskinkertainen sato

Mustikan osalta kukinta onnistui keväällä hyvin ja pölytyskin onnistui. Alkukesän lämpimät ja kuivat säät ovat kuitenkin laskeneet satoennusteen keskinkertaiseksi. Mustikka kypsyy kuukauden kuluttua Etelä- ja Keski-Suomessa, arvioi Metsäntutkimuslaitos.

Puolukan kukinta alkoi runsaan viikon keskimääräistä aiemmin Etelä- ja Keski-Suomessa. Puolukan osalta satoennuste on keskinkertainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.