Viisi tuomittiin kuolemaan sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta

Saudi-Arabiassa on langetettu kuolemantuomio viidelle ihmiselle, joita Saudi-Arabia syyttää toimittaja Jamal Khashoggin murhasta.

Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi tapettiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime vuoden lokakuussa, eikä ruumista ole löydetty. Operaatioon osallistui tiettävästi 15 Saudi-Arabiasta lähetettyä tekijää.

Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin yksi korkea-arvoisimmista avustajista, Saud al-Qahtani, ei saanut syytteitä, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Syyttäjä on aiemmin epäillyt, että Salmanin neuvonantajan al-Qahtanin tehtävänä oli tavata ryhmä, joka oli määrätty murhaamaan Khashoggi. Hänen on epäilty antaneen ohjeita taposta Skype-puhelun kautta. Asiasta ovat raportoineet useat mediat.

–  Tuokaa minulle koiran pää, al-Qahtanin kerrotaan sanoneen keskustelun aikana.

Al-Qahtani on kadonnut julkisuudesta ja hänen uskotaan jättäneen tehtävänsä murhaepäilyjen jälkeen, raportoi syyskuussa muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

YK ja CIA uskovat, että saudiprinssillä kytköksiä murhaan

Saudi-Arabia on kiistänyt maan kruununprinssin osallisuuden asiassa, vaikka sitä on vahvasti epäilty. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet tapauksen tutkintaa. Human Rights Watch -järjestön mukaan oikeudenkäynti ei ole ollut tarpeeksi läpinäkyvä.

Muun muassa YK on todennut, että prinssin kytköksistä Khashoggin murhaan on uskottavia todisteita ja todisteet riittävät siihen, että tapauksesta tulisi aloittaa kansainvälinen tutkinta.

Myös Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n arvion mukaan Salman voisi olla murhan tilaaja.

Saudi-Arabia on järjestään toistanut, että murhan toteutti saudiagenttien ryhmä, joka ei toiminut kruununprinssin käskystä. Yhdysvaltalaiskanavalle asiaa kommentoinut Salman luonnehti murhaa hallinnon työntekijöiden tekemäksi virheeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja