Viisi kysymystä Ebolasta - Miksi WHO julisti hätätilan?

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut Ebola-epidemian kansainväliseksi hätätilaksi, jonka hoitoon kaikkien maiden tulisi osallistua. Vastaava julistus on tehty vain kahdesti aiemmin.  

Länsi-Afrikan Guineasta alkanut epidemia on tappanut jo lähes tuhat ihmistä. Lisäksi 1700 on saanut tartunnan. MTV Uutiset kysyi THL:n tutkimusprofessori Mika Salmiselta viisi kysymystä vaarallisesta verenvuotokuume Ebolasta. 

Miksi WHO julisti hätätilan?

WHO  halusi tuoda asian vakavuuden kansainvälisen yhteisön tietoisuuteen, jotta pystyy hyödyntämään resursseja paremmin. Jäsenmaat alkavat muun muassa järjestelmällisesti poistamaan lentokentillä lentokoneista selvästi sairaat henkilöt.

Hätätila on julistettu vain kahdesti ennen tätä. Ensimmäisen kerran hätätila julistettiin, kun sikainfluenssa aiheutti pandemian. Toisen kerran se julistettiin vain vähän aikaa sitten, kun WHO huolestui polion hävittämisohjelman kokemista takaiskuista. 

Voiko Ebola tulla Suomeen?

Suomessa varaudutaan siihen epätodennäköiseen tilanteeseen, että tänne kantautuisi yksi tai muutama tapaus. Työt on Suomessa Salmisen mukaan pääosin jo tehty. Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Liberiaan, Guineaan ja Sierra Leoneen

Voiko tästä tulla maailmanlaajuinen pandemia?

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on sanonut, että epidemia ei ole enää hallinnassa ja uhkana on maailmanlaajuinen pandemia. Tutkimusprofessori Mika Salminen pitää tätä epätodennäköisenä:

– Ebola ei tartu hengitysteitse, eikä myöskään taudin oireettoman vaiheen aikana. Selvästi sairaat ihmiset tartuttavat muun muassa perheenjäseniään sekä terveydenhuollon henkilökuntaa. Myös hautajaisten aikana voi saada tartunnan, jos vainajaan kosketaan. 

Altistumisesta taudin puhkeamiseen kuluu 2-21 päivää. Oireettomana aikana Ebola ei tartu. Yhdysvaltojen viranomaiset pitävät kuitenkin väistämättömänä, että tauti leviää maahan jo kansainväliseen lentoliikenteen takia. 

– Varmasti sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa on laskettu sen päälle, että yksittäisiä tapauksia tulla. Mutta että leviäisi laajemmin - se on epätodennäköistä, Salminen sanoo. 

Voiko kokeiluvaiheessa olevasta lääkkeestä tulla ratkaisu?

Yhdysvalloissa Ebola-virusta vastaan kehitetty lääke vaikuttaisi toimivan apinoiden lisäksi myös ihmisillä. Salmisen mukaan lääkkeestä ei kuitenkaan saada nopeaa ratkaisua katastrofiiin:

– Lääkettä on käytetty ja kokeiltu, mutta sitä ei ole kovin suuria määriä olemassa. Varmasti opitaan jotakin, mutta ei tämän lääkkeen varaan voida laskea. 

Pitääkö Suomessa pelätä?

THL:n tutkimusprofessorin mukaan Suomessa ei ole aihetta Ebola-pelkoon. Niistä kolmesta maasta, joissa Ebolaa on - Guineasta, Sierra Leonesta ja Liberasta - matkustetaan Suomeen hyvin vähän. 

– Ne, jotka näissä maissa käyvät, ovat usein ammatti- ja avustustehtävissä ja heidät koulutetaan siihen tehtävään. He osaavat suojautua, eivätkä ole sillä tavalla riskissä. Ja vaikka maihin matkustaisi muuten vaan, niin jokapäiväisessä kanssakäymisessä Ebola-tartunnan saamisen riski on häviävän pieni. Riskit liittyvät selvästi sairaiden hoitoon.  

Lue myös:

    Uusimmat