Mainos

Viimeisiä aaton pukkeja viedään – joko varasit omasi?

Jos havittelet vielä joulupukkia jakamaan lapsille aaton lahjoja, voit joutua pitkälle soittokierrokselle. Ainakin Helsingin ja Turun seudulla pukit alkavat olla kortilla.

– Ihan haja-aikoja löytyy. Jos iltapäivällä kahdelta tai iltayhdeksältä haluaa, silloin on pukilla aikaa. Varmaan kaksi–kolme viikkoa sitten myytiin loppuun ajat kuuden seutuvilla, Aapo Kiilunen partiolippukunta Haagan Eräveikkojen joulupukkipalvelusta Helsingistä kertoo.

Länsi-Helsingissä kiertäviä Eräveikkojen pukkeja on tänä vuonna aattona liikkeellä seitsemän. Nopeimmat kyselijät ovat Kiilusen mukaan varanneet joulupukkinsa jo kuukausi ennen joulua.

– Meidän taustalla on tällainen järjestö, joten ihmiset luottavat palveluun. Partiopukithan ovat tosi suosittuja. Tiedän, että Pääkaupunkiseudun Partiolaisten toimistossakin puhelimet ovat muutaman viikon soineet kovasti.

Kiilusen mukaan partiojärjestö saa tarjota pukkia haluaville joka vuosi eioota.

– Tässä vaiheessa viikkoa ennen joulua jos rupeaa pukkia tilaamaan, on valitettavasti auttamattoman myöhässä ainakin meidän kohdalla.

Turussa parhaat ajat menneet

Myös Turussa pukkien parhaat ajat on pitkälti jaettu. Ainakin Turun Seudun Joulupukkipalvelun pukkien vierailuja on tarjolla enää iltapäivällä ja erittäin myöhään illalla.

– Pukkien buukkausaste on 96 prosenttia. Viimeisten keikkojen jakamisesta on kyse, Joulupukkipalvelusta kerrotaan.

– Yritämme järjestää pukin myös mattimyöhäisille, mutta parhaat ajat ovat jo menneet. Ei sitä pukkia mistään muualtakaan saa. Käytännössä kaikki varteenotettavat kaupalliset pukit on jo varattu, Joulupukkipalvelusta arvioidaan.

Tuplahinnan maksamalla voi saada pukin suosituimpinakin ajankohtina, mutta niin sanottujen hätäpukkien kysyntä on varsin pientä.

Kaksikymmentä vuotta toimineen Joulupukkipalvelun palveluksessa kiertää aattona toistakymmentä pukkia. Ammattimaiset pukit ovat heidän mukaansa kysytympiä kuin aiemmin.

– Eno- tai isovelihuijaus ei ole enää huudossa. Kaupallisella pukilla on kunnon varusteet, ja ihmiset arvostavat vapaa-aikaansa sillä tavoin, ettei naamari päässä kiertäminen enää houkuta.

Pohjoisessa pukkeja jäljellä

Pohjoisempana pukkiasiat ovat paremmalla tolalla: ainakin Oulussa pukin voi löytää suhteellisen vähällä vaivalla.

– Vielä on pukkeja vapaalla. Tietenkin tämä kiireisin aika lähemmäs kello kuutta alkaa olla jo aika hyvin varattu, mutta jos vähän aikaisemmin tai myöhemmin haluaa, kyllä vielä pukin saa, Oulun seudulla toimivan Jouluntaikaa-pukkipalvelun päätonttu kertoo.

– Mitä jonkin verran olemme olleet yhteydessä toisten pukkipalveluiden kanssa, tuntuu siltä, että vielä aikoja on. Mutta aika lailla sama juttu on muillakin: kiireisimmät ajat alkaa olla varattu. Jos taas haluaa pukin kylään hiukan aiemmin tai myöhemmin, aikoja tuntuu vielä löytyvän.

Oulussakin ensimmäiset ovat varanneet joulupukkinsa jo marraskuussa. Tarkkaa aaton pukkimääräänsä Jouluntaikaa ei halua kertoa Korvatunturin salaisuuksiin vedoten.

Myös Jouluntaikaassa on huomattu pukkipalvelujen suosio.

– Kysyntä on vuosi vuodelta kasvanut. Ennen oli enemmän tapana, että naapuri saattoi auttaa joulupukkijutuissa. En tiedä johtuuko nykyään siitä, että kun ihmiset asuvat enemmän kaupungeissa, ettei naapuria ehkä niin viitsitä vaivata. Toisaalta jotkut haluavat, että joulupukki on ammattipukki: että hän on varmasti hyvin puettu ja on tehtävään kouluttautunut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.