Mainos

Viimeiset päivät innostaneet vaihtamaan markkoja

Suomen Pankin ulkopuolella oli tänään pitkä jono, kun ihmiset vaihtoivat markkojaan euroiksi. Viimeinen vaihtopäivä on huomenna.

Lunastettavia markkoja ovat vuodesta 1945 alkaen painetut setelit ja viimeinen käytössä ollut kolikkosarja sekä vuoden 1985 jälkeen lyödyt juhlarahat.

Yksi jonottajista oli Juha Kotilainen, joka oli tullut paikalle vaihtamaan noin 150:tä markkaa.

– Mummoni pyysi vaihtamaan kolikot. Kävin täällä jo eilen, mutta en jäänyt jonottamaan. Sitä en tiedä, mihin mummoni aikoo käyttää saamansa eurot, ehkäpä ruokakauppaan.

Harvinaisia kolikoita metsästi pankin ulkopuolella päivystänyt mikkeliläinen numismaatikko Aaro Pylkkänen.

– Arvokkain ostamani kolikko täältä on Suomen kansanvaltuuskunnan viisi penniä, josta maksoin 30 euroa.

Suomen Pankin maksuvälineosaston johtava neuvonantaja Kenneth Sainio arvioi, että helmikuun aikana vaihdetaan 10-20 miljoonaa markkaa. Tammikuun aikana vaihdettiin kolme miljoonaa markkaa.

– Markkojen vaihtaminen alkoi vilkastua viime viikolla. Eniten tulee varmasti viimeisimmän sarjan kolikkoja ja seteleitä. Markkoja on edelleen liikenteessä kaikkiaan lähes 300 miljoonan euron arvosta.

Suomen Pankki suosittelee, että rahanvaihtajat kysyisivät ensin vaihtomahdollisuutta omalta pankiltaan. Pankit ottavat harkintansa mukaan vastaan markkoja omilta asiakkailtaan. Myös valuutanvaihtoyhtiö Forexilta voi kysyä markkojen vaihtamista. Markat voi myös toimittaa postitse, mikäli lähettää ne viimeistään huomenna.

Edellisen kerran markkoja palautettiin urakalla vuonna 2007, kun uudenvuodenaattona päättyi hopeanväristen markkojen ja jäänmurtaja-aiheisten viitosen kolikkojen palautus. Lisäksi loppui vuosina 1967-1985 lyötyjen juhlarahojen lunastaminen.

Vaihdettavat setelit ja kolikot voit tarkistaa Suomen Pankin sivuilta.

(MTV3)

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu (Kymmenen uutiset 28.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.