Viimeinenkin diktaattori Francoa esittävä patsas siirrettiin varastoon Espanjassa – laitaoikeisto vastusti poistamista

2:02
Vuonna 2018 Espanjassa käytiin oikeudenkäynti Francon ajan vauvaryöstöistä.

Espanjassa on poistettu viimeinen maan entistä diktaattoria Francisco Francoa esittävä julkinen patsas.

Francisco Francoa esittävä pronssipatsas poistettiin Espanjalle kuuluvan, Marokon rannikolla sijaitsevan Melillan autonomisen kaupungin porteilta tiistai-iltana. Patsas vietiin varastoon. Melillan paikallishallinto kuvasi päivää historialliseksi.

Melillan patsas oli pystytetty vuonna 1978, pian Francon kuoleman jälkeen.

Franco hallitsi Espanjaa hänen johtamiensa nationalistien voittaman sisällissodan lopusta vuodesta 1939 kuolemaansa vuoteen 1975 saakka. Francon alaisuudessa Espanja oli diktatuuri, ja hänen sotilashallintonsa vangitsi, kidutti ja murhasi vastustajiaan. Francon kuoltua maa onnistui siirtymään demokratiaan.

Patsaita poistettu vuodesta 2007

Vuonna 2007 Espanjan silloinen sosialistihallitus sääti lain, joka velvoitti kaupunkeja poistamaan Francon ajan julkiset symbolit ja muuttamaan Francon tai hänen kenraaliensa mukaan nimettyjen katujen nimet.

Vuosien mittaan patsaita ja muita symboleja on vähitellen poistettu, ja Melillan patsas oli viimeinen Francoa esittänyt patsas julkisessa tilassa.

Melillan kaupunginhallitus äänesti patsaan poistamisesta maanantaina. Vain laitaoikeistolainen Vox äänesti sitä vastaan, keskustaoikeistolainen PP pidättäytyi äänestämästä.

Espanjan pääministerinä vuonna 2018 aloittanut sosialistipuolueen Pedro Sanchez on myös kiinnittänyt huomiota Francon perinnön kitkemiseen. Vuonna 2019 Francon jäännökset siirrettiin pois Kaatuneiden laakson näyttävästä mausoleumista huomiota herättämättömämpään perhehautaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja