Viime kesä oli mittaushistorian kuumin Euroopassa: "Äärimmäisyyksien kesään kuuluivat lämpöennätykset, kuivuus ja tulipalot"

Alppien jäätiköt katoavat ennätysnopeasti – MTV:n kirjeenvaihtaja Alppien pohjoisimmalla jäätiköllä 5:27
Alppien jäätiköt katoavat ennätysnopeasti – MTV:n kirjeenvaihtaja Alppien pohjoisimmalla jäätiköllä

Viime kesä oli mittaushistorian kuumin Euroopassa, kertoo EU:n Copernicus Climate Change Service (C35) -ilmastopalvelu.

Palvelun mukaan lämpötilat Euroopassa olivat mittaushistorian korkeimmat sekä elokuussa että kokonaisuutena kesäkuusta elokuuhun kesäkuukausien aikana.

Elokuun lämpöennätys, joka oli peräisin vuodelta 2021, meni palvelun mukaan rikki "huomattavalla marginaalilla", sillä eroa kertyi 0,4 astetta.

– Jatkuvien lämpöaaltojen sarja yhdistettynä epätavallisen kuiviin olosuhteisiin on johtanut äärimmäisyyksien kesään, johon kuuluivat lämpöennätykset, kuivuus ja tulipalot monissa Euroopan osissa. Ne vaikuttivat yhteisöihin ja luontoon monilla tavoilla, sanoo C35:n tutkija Freja Vamborg

– Tilastojen mukaan pelkkä elokuu ei ollut ennätyksellinen Euroopassa, vaan myös kesä. Edellinenkin kesän lämpöennätys oli vain vuoden vanha, Vamborg jatkaa.

 Maailmanlaajuisestikin elokuu oli erittäin lämmin. Keskilämpötilat nousivat 0,3 astetta korkeammiksi kuin vuosien 1991–2020 keskiarvo, kertovat C35:n tilastot.

Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina 8.9. erikoislähetys ilmastonmuutoksesta – mikä on tilanne nyt ja tulevaisuudessa? Katso kello 17 alkaen MTV3-kanavalla tai MTV Katsomosta

Katso myös: Euroopan kuivuus paljasti joenpohjasta hyytäviä viestejä menneistä: "Jos näet minut, itke"

Euroopan kuivuus paljastaa joenpohjasta hyytäviä viestejä menneistä:"Jos näet minut, itke" 2:04

Lue myös:

    Uusimmat