Viikonlopun pata maustetaan oluella

Lämmin keitto tai lihapata kruunaa talvipäivän. Mausteeksi sopii tumma olut tai vaikkapa siideri. Katso höyryävän herkulliset reseptit!

Tumman oluen sorsapata

400 g sorsanrintaa
1 bataatti kuutioituna
1 lanttu kuutioituna
2 porkkanaa kuutioituna
1 selleri kuutioituna
1 omena paloina
1 dl lihalientä
1 plo (33 cl) Sinebrychoff Jouluolutta
3 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria

Pilko sorsanrinta kuutioiksi. Paahda lihat nopeasti pannulla ja nosta ne sivuun. Paahda sorsan rasvassa juurekset, selleri ja omenanpalat, mausta suolalla ja pippurilla ja nosta sivuun.

Laita taas samaan pannuun lihaliemi, tumma olut sekä laakerinlehdet, ja keitä niitä kasaan noin puoli tuntia. Lisää joukkoon juurekset, selleri ja omena. Kypsennä juurekset napsakan tuntuisiksi. Lisää lopuksi sorsa ja keitä kypsäksi. Tarkista maku. Tarjoile maukkaan riisin kera.

Lagerissa haudutettu chili con carne

400 g paistikuutioita tai -suikaleita
1 sipuli kuutioituna
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
2 chiliä paloiteltuna
200 g punaisia säilykepapuja
1 dl lihalientä
33 cl (plo) KOFF-olutta
2 valkosipulin kynttä
1 pnt korianteria
suolaa ja mustapippuria

Paahda lihat, sipuli, valkosipuli, tomaatit ja chili. Lisää pavut ja nesteet pataan ja anna hautua, kunnes liha on mureaa.

Lisää tarvittaessa nestettä, mausta lopuksi suolalla ja pippurilla ja koristele korianterilla. Tarjoa riisin tai tortillojen kanssa.

Lagerilla silattu papukeitto

400 g valkoisia papuja
1 sipuli kuutioituna
2 perunaa paloiteltuna
1 valkosipulin kynsi
33 cl (plo) Nikolai Premium Lager -olutta
1 l kasvislientä
1dl kermaa

Keitä pavut, sipulikuutiot, peruna ja valkosipulin kynsi oluessa ja kasvisliemessä, kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto ja lisää kerma. Kiehauta ja mausta suolalla. Tarjoile rapeakuorisen leivän kera.

Korpisavuinen härkäpata

600 g härän- tai naudanrintaa tai lapaa
1/2 l vettä
1/2 l Karhu Korpisavu -olutta
suolaa
5-6 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 porkkana
1 palsternakka
1 sipuli

Laita liha kattilaan miedosti suolalla maustettuun kylmään veteen ja lisää olut. Kun liemi alkaa kiehua, kuori pinnalle muodostunut vaahto. Lisää mausteet ja pilkotut kasvikset. Keitä lihaa 2-4 tuntia hiljaisella tulella kannen alla, kunnes liha on pehmeää. Anna jäähtyä hetken aikaa.

Poista kalvot ja prässää liha kelmun kanssa muotoon, esim. tiukaksi rullaksi. Anna jäähtyä yön yli kylmässä. Leikkaa noin 2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Ota keitinliemi talteen ja keitä sitä niin kauan, että nesteestä on noin puolet jäljellä.

½ lanttu
1 selleri
1 palsternakka
1 sipuli
oliiviöljyä ja suolaa paahtamiseen
n. ½ l keitinlientä
2 dl kermaa
1 terttu punaisia rypäleitä

Pilko kasvikset, paahda ne uunissa 200 asteessa oliiviöljyn ja suolan kanssa. Kiehauta keitinliemi, lisää kerma ja keitä hetki kokoon. Lisää liemeen kasvikset ja liha sekä lopuksi rypäleet. Kiehauta ja tarkista maku.

Siideripiparit ja porter-suklaakastike

125 g sokeria
1 muna
ripaus suolaa
125 g vehnäjauhoja
1 raastettu omena
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
125 g voita tai leivontamargariinia
omenasiideriä voitelemiseen

Sekoita sokeri, muna ja suola. Lisää jauhot, omena ja mausteet, sekoita. Sekoita joukkoon pehmennyt rasva. Muotoile taikina yhdeksi isoksi palloksi, ja litistä se sitten levyksi. Tee taikinasta kuvioita tavallisilla piparkakkumuoteilla. Voitele piparit siiderillä. Paista 200 asteessa n. 10 min tai niin kauan, että piparit alkavat ruskistua.

Porter-suklaakastike:

3,5 dl vaniljakastiketta
150 g tummaa taloussuklaata
0,5 dl Sinebrychoff Porteria

Kuumenna vaniljakastike kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää suklaa paloiteltuna sekä portteri. Sekoita, kunnes suklaa on täysin liuennut. Lisää Porteria, jos haluat tuhdimman makuisen kastikkeen. Dippaa piparit kastikkeeseen tai laita kastike erikseen tarjolle.

(MTV3)
Reseptit: Sinebrychoff

Lue myös:

    Uusimmat