Viihtyisä ja terveellinen vihersisustus

Rauhallinen vihreä on elämän, kevään ja nuoruuden väri. Se kuvastaa myös iloa ja toivoa. Viherkasveilla sisustaminen tuo kotiin paitsi visuaalista kauneutta myös terveyttä. Eräiden viherkasvien on havaittu parantavan sisäilman laatua poistamalla sisäilman runsasta hiilidioksidipitoisuutta. Kasvit tuottavat vastineeksi happea ja kosteuttavat kodin ilmaa.

Useiden kasvien luotetaan sitovan itseensä sisään työntyneitä pakokaasuja ja saasteita. Viherkasvit imevät itseensä myös tupakansavua. Liian tiiviistä rakentamisesta ja runsaasta lastulevyn käytöstä johtuen sisäilmaan saattaa joutua haitallisia kemikaaleja, kuten bentseeniä ja formaldehydiä, joita kasvien aineenvaihdunta hajottaa vaarattomampaan muotoon. Sisäilman epäpuhtauksiin tehoavia kasveja on kymmenkunta, joista tehokkain on vaatimattoman näköinen ja yleinen rönsylilja. Myös eri vehkat, limoviikuna ja muratti ovat tehokkaasti ilmaa puhdistavia viherkasveja.

Viimeinen silaus vihreällä

Onnistunutta vihersisustusta voi verrata elokuvien musiikkiin. Sitä ei juuri huomaa, mutta toisaalta sen puuttumista ei voi olla huomaamatta. Viherkasvit antavat sisustukselle sen viimeisen silauksen. Taidolla suunniteltu vihersisustus luo kodikkuutta, viihtyisyyttä ja koristaa kodin. Oikean kasvin valinta mahdollistaa sen, että kasvin koristearvo kestää pitkään.

Allergiseen kotiin kannattaa hankkia vain sileälehtisiä viherkasveja, joista pölyt on helppo pyyhkiä pois. Pienessä kodissa etenkin ja vihersisustuksen suunnittelussa yleensä kannattaa muistaa, että kasvit kasvavat pituutta ja leveyttä. Niille on siis varattava kunnolla elintilaa. Eniten tilaa vaativat kumiviikunat, araukariat, palmut, jukat ja traakkipuut. Pienen tilan kasveiksi soveltuvat muratit, kissukset ja limoviikunat.

Huonekasvien on päästävä oikeuksiinsa, eivätkä ne saa hukkua muun sisustuksen sekamelskaan. Tilavuuden lisäksi kodin muu sisustus, kalustus, väritys ja tilan valoisuus luovat puitteet vihersisustukselle. Useimmat kasvit näyttävät parhailta, kun tausta on yksinkertainen ja värit hillityt.

Ikkunalauta vai viherhuone?

Kodin koko ja luonne määrää, millaiseen vihersisustukseen kodissa on mahdollisuudet. Kerrostalossa ikkunalauta- ja parvekekukat sekä huonekasvit ovat usein ainoat mahdolliset. Pieni takapiha tai lasitettu parveke antavat jo enemmän vaihtoehtoja. Jos kodissa kuitenkin on avara kuisti, tilava terassi tai kokonainen viherhuone, vihersisustuksen rajana on vain mielikuvitus.

Viherhuoneelle on oleellista hyvä ilmanvaihto ja liialliselta auringonpaahteelta suojaavat kaihtimet. Terassilla ja kuistilla auringolta suojaa päivänvarjo, markiisi tai viiniköynnöksestä kasvatettu katos. Kasvit voi ryhmitellä vehreiksi saarekkeiksi eri korkuisille hyllyille ja muille tasoille. Suurimman osan huonekasveista voi siirtää kesäksi ulos, kunhan huolehtii siitä ettei kasvi altistu liialle auringolle.

Kestosuosikki fiikus

Enemmistö viherkasveista voi parhaiten valoisassa, mutta puolivarjoisassa paikassa. Suora auringonvalo sopii vain harvoille. Jotkin mehikasvit ja kaktukset tosin nauttivat auringon porotuksesta eivätkä juuri kaipaa hoitoa. Osa kaktuksista kuitenkin tarvitsee myös kosteutta ja säännöllistä lannoitusta. Helppohoitoisimmasta päästä ovat mehikasveihin kuuluvat agaavet, jotka tarvitsevat menestyäkseen vain valoisan paikan, hiekkaisen mullan ja kohtuullista kastelua.

Suosituimpia huonekasveja ovat vuosi toisensa jälkeen viikunat eli fiikukset. Kumi-, varjo-, köynnös-, lyyra- ja limoviikuna kuuluvat suosituimpiin fiikuksiin, joista kumi- ja limoviikuna voivat kasvaa suuriksi puiksi. Kesällä fiikukset sijoitetaan hyvin ilmavaan, valoisaan muttei paahteiseen paikkaan. Valon on tultava ylhäältäpäin, sillä jos versonkärki ulottuu "pimeälle vyöhykkeelle", kasvin normaali kasvu lakkaa ja myös alemmat lehdet kärsivät.
Viikunoita ei kannata siirrellä edestakaisin ulkoa sisälle, sillä ne ovat muutoksille herkkiä, "konservatiivisia" kasveja. Talvella viikunat tarvitsevat tasaisen, vähintään 16 celsiuksen lämpötilan. Kasvi on keväisin kiitollinen päivittäisestä sumutuksesta, mutta talvella multa pidetään vain juuri ja juuri kosteana lämpimissäkin tiloissa. Varsinkin suurilehtisten fiikusten paljon happea kaipaavat juuret saavat silloin pysyä vähän kuivempina.

Vaihtelua ruukuilla ja kukkapylväillä

Olennainen osa vihersisustusta ovat itse kasvien lisäksi ruukut, kukkapylväät ja amppelit. Niillä saa helposti uusittua vihersisustuksen ilmettä, vaikka itse kasvit säilyvät vuodesta toiseen samoina. Tarjolla on ruukkuja ja vateja perinteisestä punasavesta muovin kautta betoniin ja luonnonkiveen saakka. Myös punotut korimaiset, sisältä muovitetut ruukut ovat trendikkäitä. Erinomaisesti kasvien seuraksi sopivat myös erilaiset sisäsuihkulähteet ja pienet vesiaiheet. Osa kasveista vaatii altakastelevan ruukun.

Ikkunalaudalle sopivat muun muassa pienille kaktuksille sopivat minikasvihuoneet. Perinteisempien viherkasvien rinnalle ovat viime vuosina tulleet aasialaiset kasvit kuten bonsai-puut ja orkideat. Bonsaista ja orkideoista on monille ihmisille tullut varsinaisia harrastuksia, joihin uhrataan paljon aikaa ja rahaa. Vaativan kasvin menestyksekäs kasvattaminen on kunnia-asia.

Valo on elinehto

Oikeanlaisilla kasveilla voi somistaa myös valoisat wc:t ja kylpyhuoneet sekä keittiön. Kylpyhuoneen kosteassa ilmassa viihtyvät esimerkiksi runsaslehtiset viirivehkat. Jos vessassa on ikkuna, kannattaa sinnekin laittaa kasvi ilmettä piristämään. Ruukuissa kasvavat yrtit taas sopivat erinomaisesti keittiön hyödylliseksi komistukseksi.

Jos luonnonvalo loppuu kesken, apua voi hakea erityisistä kasvilampuista. Valo on kasveille elinehto, joten täysin pimeässä huoneessa menestyvää kasvia ei ole. Valon lisäksi ratkaisevia kasvin hyvinvoinnille ovat ilman kosteus, mullan kosteus, mullan oikea laatu, mullan vaihto keväisin, oikea lannoitus ja sairauksien ehkäisy. Viherkasvit voivat kärsiä tuholaisista kuten lehti-, kilpi-, ja villakilpikirvoista sekä useista eri sienitaudeista.

Vaihtoehtona silkkikasvit

Aina elävän, aidon kasvin käyttäminen ei ole mahdollista. Esimerkiksi allergia ja astma rajoittavat oikeiden kasvien käyttöä sisustuksessa. Myös lemmikit ja pienet lapset saattavat estää kauniiden mutta myrkyllisten kasvien sijoittamisen kodin koristeeksi. Pimeissä huoneissa ja kosteissa tiloissa kuten ikkunattomissa kylpyhuoneissa aidot kasvit eivät menesty. Silkkiviherkasvi on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun kasvien hoitoon ei ole aikaa ja mahdollisuutta. Aidonnäköisillä silkkikasveilla on kodin lisäksi helppo sisustaa työpaikoilla ja toimistoissa, joissa kaivataan kipeästi viihtyisyyttä mutta hoitoon ei ole resursseja.

Useimmat silkkiviherkasvit on helppo puhdistaa juoksevan veden alla, sillä ne ovat vedenkestäviä. Istutusmateriaalit eivät nekään allergisoi. Silkkiviherkasvien lehdet ja kukat valmistetaan yleensä polttamalla väri niihin kiinni, jolloin ne eivät haalistu ja kestävät vesipesua. Markkinoilla on kuitenkin monentasoisia kasveja, joista osan värit saattavat haalistua kirkkaassa keinovalossa tai auringonpaahteessa. Yleensä lehdet ja kukat valmistetaan polyesterkankaasta, ja runko oikeasta, kuivatetusta puusta. Silkkikukkavalikoimat ovat suuret, joten lähes mikä tahansa viherkasvi on mahdollista hankkia myös silkkiversiona.


Teksti: Nina Pinjola ja Hanna Pesonen
Kuvat: Nina Pinjola

Lähteet:
Schubert Margot: Huonekasvit, Valitut Palat
Alice Westgate: Hyvän olon sisustus, WSOY

Lue myös:

    Uusimmat