Viidesti maailman parhaaksi valittu suomalaistähti lopettaa komean uransa – päätös toi itkun mukanaan: "Kroppa rikki monesta kohtaa"

Salibandylegenda Mika Kohonen päättää huiman uransa – näin maailmanmestari perustelee päätöstään:"Kroppa on rikki monesta kohtaa" 3:37
Mika Kohonen kertoo MTV Urheilun haastattelussa lopettamispäätöksestään, joka osoittautui erittäin kovaksi palaksi kaiken kokeneelle urheilijalle.

Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin salibandyn pelaaja Mika Kohonen on päättänyt lopettaa uransa. 43-vuotias keskushyökkääjä yritti vielä pahojen loukkaantumisten jälkeen pelata vielä yhdet MM-kotikisat.

Neljä maailmanmestaruutta, neljä Ruotsin mestaruutta, kaksi Champions Cupin voittoa sekä jopa viisi valintaa maailman parhaaksi pelaajaksi.

Mika Kohonen

s. 10.5.1977 Vaajakoskella
- debytoi Salibandyliigassa Happeen riveissä vuonna 1995
- pelannut ammattilaisena 20 vuotta
- edusti Suomen maajoukkuetta ensimmäisen kerran vuonna 1997

Uran saavutukset:
- 4 MM-kultaa, 5 hopeaa ja 2 pronssia
- 4 Ruotsin mestaruutta
- 2 Champios Cupin voittoa
- 1 SM-hopea ja SM-pronssi
- 5 kertaa valittu maailman parhaaksi pelaajaksi
- 5 valintaa MM-kisojen tähdistökentälliseen

Tilastot:
- 194 maaottelua, joissa tehnyt tehot 86+169=255
- 399 Ruotsin liigan runkosarjaottelua, joissa tehot 285+551=836
- 114 Ruotsin liigan pudotuspeliottelua, joissa tehot 78+139=217.

Mika Kohosen peräti 25 vuotta kestänyt ura huipputasolla kestää lajirajat ylittäenkin vertailun Suomen 2000-luvulla urheilussa. Vielä hänelle olisi riittänyt intoa jatkaa uraansa ja pelata yhdet MM-kotikisat kotiyleisön edessä. Nuo kisat jouduttiin kuitenkin siirtämään viime joulukuulta vuodella eteenpäin. Samaan aikaan Kohosen oma loukkaantumistilanteensa alkoi sanella uran päättymisen puolesta.

– Kesällä päätin, että annan itselleni mahiksen katsoa kortti loppuun – kuntouttaa akillesjännettä ja muuta kroppaa, ja katsoa, miten kroppa reagoi ja onko miehessä vielä ”fightia” pelata vielä ensi vuonna, kun MM-kisat siirtyvät, Kohonen kertoo MTV Urheilun haastattelussa.

– Pari viikkoa sitten tuli sellainen hetki, että kyllä minun on nyt tässä päätettävä, ja vaikka kuinka surullista ja kaikkea negatiivista voi sanoakaan, niin ainoa oikea ratkaisu.

– Kroppa on rikki monesta kohtaa, eikä ole sen väärti vastatuuleen puhaltaa ja yrittää rimpuilla mukana. Rehellinen pitää olla itselle, että nyt on aika, Kohonen tunnustaa.

Jyväskylän Happeesta huipulle ponnistanut Kohonen on pelannut vammojen kanssa jo vuosien ajan. Lääkärit olisivat jo aikoja sitten suositelleet lopettamista. Vuoden 2007 tähystyksen yhteydessä polvesta löytyi parikin isompaa rustovauriota.

Loukkaantuneena pelaaminen ajoi hänet muuttamaan peliasentoaan, mikä puolestaan alkoi kerätä muita loukkaantumisia matkaan. Tuli ongelmia selän ja viimeksi akillesjänteen kanssa. Lopulta hän joutui tunnustamaan, ettei riittävä kuntoutuminen ole enää mahdollista.

– Kovimpia asioita, joita elämässä tulee kokemaan. Päätöksen kun tein, niin pari tuntia minä siinä itkin ja rupesin soittamaan lähimmäisiä läpi – ja itkeskelin vielä lisää. Nyt olen ehkä vähän yrittänyt kovettaa itseäni, Kohonen kertoo.

Vammojen kanssa pelaamista hän ei silti kadu. Kyse on ollut hänen omista valinnoistaan. Matka on ollut upea. Esimerkiksi kaikki voitetut maailmanmestaruudet ovat tulleet vuoden 2007 polvivammojen jälkeen.

– En kyllä päivääkään vaihtaisi pois, enkä hirveästi tekisi kyllä eri laillakaan.

– Ehkä muutama iso loukkaantuminen, niin yhden kuukauden olisi voinut lisää kuntouttaa ennen kuin hyppää kentälle, mutta ei se olisi ollut minun näköiseni matka, jos olisin sen tehnyt, Kohonen tiivistää.

Kohonen puhuu alla olevalla videolla uransa suurimmista hetkistä ja avaa harvinaisella tavalla myös henkilökohtaisten saavutustensa arvoa:

Mika Kohonen kertaa huikean salibandyuransa parhaita saavutuksia – valittiin peräti viidesti maailman parhaaksi 5:08
– Viisi kertaa maailman paras, niin ei meitä suomalaisia hirveän montaa ole lajia katsomatta, ketkä ovat olleet parhaita lajissaan.

Lue myös:

    Uusimmat