Vihreiden entiset puheenjohtajat pohtivat syitä puolueen heikkoon kannatukseen – "Vähän hölmöllä tavalla käännytty sisäänpäin"

Mitä vihreiden entiset puheenjohtajat ajattelevat puolueen nykymenosta? 10:04
Katso video! Mitä mieltä Vihreiden entiset puheenjohtajat ovat puolueen nykytilasta?

Pekka Sauri ja Osmo Soininvaara vierailivat MTV:n Huomenta Suomessa keskustelemassa vihreiden nykytilasta.

Vihrät saa lauantaina 10.6. uuden puheenjohtajan, kun Seinäjoella puoluekokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi valitaan joko Saara Hyrkkö tai Sofia Virta. Takana on puolueen kannatusta rasittanut hallituskausi, sekä eduskuntavaalit, jotka söivät mahdollisesti pienten puolueiden kannatusta.

Vuosina 2001–2005 vihreiden puheenjohtajana toiminut Osmo Soininvaara, sekä vuosina 1991–1993 puheenjohtajana työskennellyt Pekka Sauri vierailivat MTV:n Huomenta Suomessa kertomassa mielipiteensä puolueen nykytilasta. Molemmilla oli mielipide siihen, miksi monet pätevät poliitikot jäivät pois vihreiden puheenjohtajakisasta.

– Politiikka on mennyt sellaiseksi 24-tuntiseksi työksi. Sellaisessa ei kunnolla pysty keskittymään ja se on ikävä asia. On huolestuttavaa, jos tämä karkottaa lahjakkaita ja päteviä ihmisiä politiikan ulkopuolelle ja jäljelle jää niitä, jotka ovat enemmän kiinnostuneita julkisuudesta, Soininvaara sanoo.

– Nyt on kaksi puheenjohtajaehdokasta ja näillä mennään. En ole kauheasti vaivannut päätäni sillä mitä ei ole, vaan yritän katsoa sitä mitä on, Sauri jatkaa.

Molemmat ovat sitä mieltä, että julkisuus on erilaista nykypäivänä kuin aikaisemmin.

– Sosiaalinen media, joka on ympärivuorokautista saattaa olla hyvin repivää. Se vaatii melko kovan nahan, että selviää mielenrauhaansa menettämättä, Sauri pohtii.

Hän uskoo, että yleisesti ottaen monet poliitikot pohtivat julkisuutta, ennen kuin lähtevät johtotehtäviin.

Vihreiden kannatus jäi eduskuntavaaleissa vain 7 prosenttiin. Syitä alhaiseen kannatukseen on monia. 

– Hallituksessa vihreät jäi vähän syrjään ja erottui vasemmistopuolueesta aika huonosti. Tällä tavalla ehkä työnnettiin joitain kannattajia ulos ja vähän hölmöllä tavalla on käännytty sisäänpäin keskittymällä vain ydinkannattajakuntaan, Soininvaara uskoo.

Soininvaaran mukaan vihreiden väistyvää puheenjohtajaa Maria Ohisaloa ei pitäisi syyttää puolueen heikosta menestyksestä. 

– Itse olen ollut puheenjohtaja ja ministeri samanaikaisesti ja silloin ei paljon kyllä puoluetta johdeta. Silloin hoidetaan ministerin tehtäviä, Soininvaara sanoo.

Kuinka politiikka on muuttunut vuosien varrella ja kuinka Vihreiden pitäisi toimia oppositiossa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat