Mainos

Vihreät virkamiesten miljardilinjauksista: Päätösvalta on poliitikoilla – "Tämä on aina sellainen herkkä kysymys"

1:53
Vihreät avasi vaalikampanjansa tammikuun lopulla.

Virkamiesten miljardilinjaukset julkisesta taloudesta lähettävät puolueille signaalin siitä, millaisia vaikeita kysymyksiä on edessä päin. Näin arvioi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

– Tämä on varmaan valtiovarainministeriön virkamiesten kaino muistutus siitä, että puolueet eivät lupaisi viittä hyvää ja kymmenen kaunista vaalien alla, Haavisto arvioi virkamiesraporttia STT:lle maanantaina.

Maanantain virkamiesraportissa linjataan, että suorin säästöin tai veronkorotuksin julkista taloutta tulisi vahvistaa vähintään kahdella miljardilla eurolla ensi hallituskaudella. Lisäksi ensi vuosikymmenen loppuun mennessä tulisi tavoitella julkisen talouden vahvistamista rakenteellisten uudistusten avulla yhteensä noin viidellä miljardilla eurolla.

Haavisto pitää kuitenkin tärkeänä, että viime kädessä päätökset ovat poliitikkojen käsissä. Tulevissa hallitusneuvotteluissa valtiontalouden kokonaistilanne on varmasti esillä.

– Tämä on aina sellainen herkkä kysymys, kuinka pitkälle politiikkaa ja edes talouskysymyksiä voi virkamiespuolella linjata ohi sen poliittisen päätöksenteon.

Verotukseen uutta painotusta

Vaaleihin valmistautuvissa vihreissä olisi Haaviston mukaan halua karsia ympäristölle haitallisiksi katsottuja yritystukia. Lisäksi puolue olisi muun muassa valmis keventämään palkansaajien verotusta ja siirtämään painopistettä ympäristöveroihin.

–  Edelleenkin tuloverotusta voisi yrittää höllätä, ja sinne kulutusverotuksen piiriin siirtää verotuksen painopistettä. Siellä ympäristöverot olisivat konkreettinen lisätulonlähde saastuttaja maksaa -periaatteella.

Haavisto painottaa, että työllisyystilanne vaikuttaa voimakkaasti julkiseen talouteen: yhden prosenttiyksikön nousu työllisyysasteessa voisi vahvistaa julkista taloutta ainakin miljardilla eurolla.

–  Hyvin paljon riippuu työllisyysasteen kehityksestä. Jos taloustilanne jatkuu suotuisana ja työllisyystilanne paranee, valtiontaloutta vahvistetaan sitä kautta, Haavisto sanoo.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja