Vihreät vahvistavat: Puheenjohtajakisa käydään Hyrkön ja Virran välillä

Puolueen puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksen pohjalta.

Vihreiden puoluehallituksen asettama vaalilautakunta on vahvistanut ehdokkaat puolueen puheenjohtajakisaan. Puheenjohtajaksi ovat jäsenäänestyksessä ehdolla kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Sofia Virta.

Vaalilautakunnalle toimitettiin ilmoitus myös kolmannesta ehdokkaasta, mutta tätä esitystä ei ollut tehty vaalijärjestyksen mukaisesti. Vaalilautakunnan puheenjohtaja Tekla Kosonen vastaa kieltävästi kysymykseen siitä, onko kyseinen ehdokas vihreiden tunnettu poliitikko.

– Ei ollut esimerkiksi kukaan nykyinen tai entinen eduskuntaryhmän jäsen tai mitään sen tyyppistä, Kosonen kertoo STT:lle.

Vaalijärjestyksen mukaan ehdokkaan voi asettaa joko vihreiden piirijärjestö, sääntöjen mukainen valtakunnallinen liittojärjestö tai kaksi jäsenyhdistystä, joissa on yhteensä vähintään 50 äänioikeutettua jäsentä.

– Ei sitten tämä kriteeri täyttynyt, Kosonen sanoo.

Äänestyksen tulos julkistetaan kesäkuussa

Vihreiden puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksen pohjalta. Äänestyksen tulos julkistetaan vihreiden puoluekokouksessa Seinäjoella 10. kesäkuuta.

Jäsenäänestys on muodollisesti neuvoa-antava, mutta jäsenäänestyksen tulosta pidetään puoluekokousta poliittisesti sitovana. Äänestyksen tulos lasketaan vain, jos jäsenäänestykseen osallistuu vähintään puolet äänioikeutetuista jäsenistä.

Edellisessä jäsenäänestyksessä vuonna 2017 äänestysprosentti oli 66 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat