Vihreät puolueet ottamassa historiallisen voiton Sveitsin vaaleissa

Kaksi vihreää puoluetta ovat nousemassa Sveitsin vaalien suurimmiksi voittajiksi. Ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta Sveitsin yleisradion ennusteen mukaan Vihreä puolue olisi saamassa noin 13 prosenttia äänistä ja Vihreät liberaalit vajaat 8 prosenttia.

Vihreiden puolueiden vahvistumista osattiin mielipidetiedustelujen perusteella odottaa, sillä ilmastonmuutos on ohittanut maahanmuuton sveitsiläisäänestäjien ykköshuolenaiheena. Jos ennuste pitää kutinsa, niiden voitto on odotettuakin suurempi.

Edellisissä vaaleissa Vihreää puoluetta äänesti 7 prosenttia ja Vihreitä liberaaleja alle 5.

Ennusteen mukaan suurimman puolueen paikan on säilyttämässä oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuolue (SVP), jonka ääniosuus olisi laskemassa 29 prosentista alle 26 prosenttiin.

Jos ennuste toteutuu, vihreät voivat nousta ensimmäistä kertaa Sveitsissä valtaa käyttävään seitsenjäseniseen liittoneuvostoon, johon on perinteisesti otettu neljä suurinta puoluetta. Liittoneuvoston koostumuksesta päätetään vasta myöhemmin.

Nykyisin neuvostossa ovat SVP:n lisäksi sosiaalidemokraatit, liberaalit ja kristillisdemokraatit, jotka näyttäisivät menettävän paikkansa vihreille.

Jos vihreät puolueet yhdistäisivät voimansa, ne saisivat neuvostopaikan heittämällä. Asiantuntijat kuitenkin epäilevät, että vasemmalle kallistuvan Vihreän puolueen ja libertaaria linjaa ajavan Vihreiden liberaalien talousnäkemykset eivät ole yhdistettävissä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja