Mainos

Vielä juhannuksenakin Helsingissä on lunta – jopa kolme vuotta vanhaa

Kesä on jo pitkällä, mutta silmien edessä kohoaa yli 20 metriä korkea lumivuori. Ja nyt ei olla Lapissa vaan Helsingissä. Lumessa lojuu muun muassa 350-kiloinen betoniporsas, liikennemerkki, kondomi ja puoliksi juotu Jägermeister-pullo.

Kyseessä on Maununnevan lumenvastaanottopaikka. Lumikasa on lähes kauttaaltaan sepelin peitossa, ja siinä makaa Rakennusviraston mukaan yli kolme vuotta vanhaa vuosikertalunta. Pelkästään viime talvena Maununnevalle tuotiin yli 20 000 kuorma-autollista lunta.

Sulavatko nämä lumet koskaan, vai pitäisikö Maununneva julistaa ikuisen lumen vyöhykkeeksi?

– Enpä tiedä siitä, mutta jonkin verran lunta täällä on varmasti, kun uusi talvi taas alkaa, vastaa Rakennusviraston ylläpitoinsinööri Anna Keskinen.

Hiekka eristää lumen tehokkaasti, mutta kasa hohkaa silti kylmää ilmaa. Ennakkoluuloista huolimatta paikalla ei löyhkää tai lemua, vaikka kasassa on lähes koko ihmiselämän kirjo.

– Jätekuormia tänne ei saa tuoda, mutta lumen mukana kulkeutuu kaikenlaista. Juhannuksen jälkeen kasaa möyhennetään sulamisen vauhdittamiseksi, Keskinen kertoo.

Turistirysä?

Vaikuttaa siltä, ettei Maununnevan lumikasasta ehkä saa kesäistä nähtävyyttä ulkomaalaisille turisteille. Mutta entä jos paikkoja hieman siistittäisiin ja viereen pystytettäisiin jäätelökoju?

– Ei siitä varmaankaan mitään supernähtävyyttä saisi. Ehkä se voisi toimia satunnaisesti joillekin erityisryhmille, naurahtaa Helsingin Matkailun toimitusjohtaja Tuulikki Becker.

Tulevaisuuden turistirysä tai ei, pikkupojat ovat pulkkailleet kasassa myös kesällä. Ja on helsinkiläisellä lumenvastaanottopaikalla nähty lumimieskin.

– Työnjohtaja kertoi, että eräs laitapuolen kulkija oli muutama vuosi sitten kaivanut tunnelin itselleen Malmin vastaanottopaikalla. Turvallisuussyistä paikoilla ei saisi kuitenkaan oleskella, ylläpitoinsinööri Keskinen sanoo.

Hän korostaa, että turvallisuuden huomioimisen lisäksi jätteet kerätään lumenvastaanottopaikoilta mahdollisimman tehokkaasti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.