Mainos

Video: Uskomaton "hämähäkkisalama" halkaisi taivaan Australiassa – rajuilma iski jopa 280 000 kertaa vuorokauden aikana

Uskomaton luonnonilmiö valaisi koko taivaan Etelä-Australiassa, kun "hämähäkkisalama" halkoi taivaankantta ristiin rastiin.

Video on kuvattu viime yönä Australian Adelaidessa. Paikallisen asukkaan Caleb Travisin videolla näkyy kuinka valoilmiö alkaa taivaanrannasta, välähtää kirkkaasti ja leviää joka puolelle. Koko komeus kesti vain joitakin sekunteja.

ABC Newsin mukaan rajuilman aikana iski jopa 280 000 salamaa vuorokauden aikana. Poikkeuksellista oli se, että rajuilma jatkui pitkän aikaa.

Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, että hämähäkkisalama tai toiselta nimeltään pilvisalama syntyy, kun ukkospilven ylä- ja alapuolella on erimerkkinen sähkövaraus kuin itse pilvessä.

Hämähäkkisalama ei ole kovin harvinainen näky myöskään Suomessa, sillä Rinteen mukaan Suomessa esiintyvistä salamoista pilvisalamoita on noin puolet. Sen sijaan Adelaiden taivaalla nähty valoshow on Rinteen mukaan poikkeuksellinen ainakin Suomessa.

– Se on ihan hirveä määrä salamoita. Sellaisia määriä ei Suomen mittakaavassa esiinny. 1–3 kertaa kesässä mitataan yli 5000 salamaa vuorokauden aikana.

Nimi hämähäkkisalama tulee siitä, että salama haarautuu koko taivaan halki. Pilven varauskenttä vaikuttaa salaman muotoon.

Rinteen mukaan Etelä-Australiassa on ollut viime päivinä hyvin lämmintä, ja otolliset olosuhteet rajuilmalle. Näyttäviä luonnonilmiöitä voidaan nähdä tulevina päivinä alueella vielä lisää, sillä Melbourneen on annettu ukkosvaroitus.

Kesäkuussa 2015 "hämähäkkisalama" valaisi taivaan Ranskan Toulonissa:

0:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.