Mainos

Video: MTV Norjassa – tuhannet turvapaikanhakijat pyöräilevät Venäjältä rajan yli talvisäässä

Suuri joukko Syyrian ja Afganistanin sotaa pakenevia pyöräilee joka päivä Venäjältä Norjaan hakeakseen turvapaikkaa. Venäjän rajasopimukset naapureidensa kanssa vaativat, että rajan yli tulevilla on oltava jokin kulkuneuvo. Sellaiseksi riittää polkupyörä.

Rajavyöhykkeellä törmääkin helposti erikoiseen näkyyn, kun suuria seurueita pyöräilemään tottumattomia turvapaikanhakijoita, monet arktiseen säähän liian kevyesti vaatetettuna, pyöräilee lumessa usein hyvin pienillä ja huterilla polkupyörillään rajalta toiselle.

Useille turvapaikanhakijoille polkupyöräily on vierasta ja kömpelöä etenkin talvisaikaan, siksi pyöriä jopa talutetaan raja-alueen yli. Tehtävä ei ole aivan pieni, sillä matkaa rajavyöhykkeellä on pyöräiltäväksi noin kaksikymmentä kilometriä. 

Turvapaikanhakijat ovat pääosin kerääntyneet Nikelin kaupunkiin Venäjän puolella, josta he hankkivat autokyydin lähelle rajaa. Noin sata metriä ennen rajaa siirrytään pyörien selkään. Rajalla näkyykin useita autoja joiden katoille on pakattu mahdollisimman suuri määrä polkupyöriä.

Norjan puolella rajaa heitä odottaa kyyti Norjan Kirkkoniemeen, jonne parhaillaan suunnitellaan uutta turvapaikkakeskusta avattavaksi lähipäivinä.

Viime viikolla turvapaikanhakijoita tuli Norjaan 2452, mikä oli uusi ennätys. Useimmat tulijat ovat kotoisin Afganistanista tai Syyriasta. Kaikkiaan Norjan vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 27 000 turvapaikanhakijaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.