Mainos
Kotimaa

Päivän tärkeimmät uutiset videomuodossa

Katso täältä!

Video: Irakilainen Ammar on huippukoulutettu turvapaikanhakija – eikä suinkaan ainut sellainen

Suomalaisessa maahanmuuttokeskustelussa toivotaan maahan korkeasti koulutettuja turvapaikanhakijoita. Toive on kuitenkin jo toteutunut, sillä heitä tulee maahan jo nyt.

Yksi Suomeen saapuneista korkeasti koulutetuista on irakilainen tietoliikenneinsinööri, joka odottaa turvapaikkapäätöstä Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa.

Suomen maine huippukoulutettujen ihmisten maana houkutteli tänne 35-vuotiaan Ammar Al Kaysin.

– Valitsin Suomen sen vuoksi, että ihmiset täällä ovat koulutettuja ja yliopistossa saa tasokasta opetusta. Täällä voin jatkaa opiskelujani helpommin ja nopeammin kuin muissa Euroopan maissa.

– Jos olisin mennyt Saksaan, siellä minun pitäisi opiskella Saksaa ehkä jopa pari vuotta ennenkuin voisin jatkaa maisterin opintojani.

Tilanne Irakissa kauhistuttava

Al Kaysinin mukaan Irakin tulevaisuus näyttää synkältä.

– Kukaan ei tiedä, mitä Irakissa vielä tapahtuu. Sinä et voi tietää kuka on vihollisesi ja kuka ystäväsi. Tappamista ja kuolemaa on kaikkialla. 

– Olin seitsemän vuotias, perheeni lähti Irakista. Isäni oli korkeasti koulutettu lääkäri. Hänet pakotettiin armeijaan eikä hän halunnut. Tämän vuoksi isäni vei perheensä pois maasta, muistelee Al Kaysin.

Al Kaysin aikoo suorittaa maisterin tutkinnon yliopistossa.

– Olen valmistunut tietoliikenneinsinööriksi ja haluan suorittaa maisterin tutkinnon täällä. Tavoitteeni on löytää tulevaisuudessa hyvä työpaikka Suomesta.

Kuuma, kuuma – sana on tullut tutuksi

Al Kaysinin on jo oppinut muutaman mukavan sanan suomeksi.

– "Tervetuloa" on yksi ensimmäisistä oppimistani sanoista kuten myös kiitos ja mitä kuuluu.

– Mutta on yksi sana ylitse muiden, mitä kuulen koko ajan – kuuma, kuuma. Täällä ei tosin minun mielestäni ole liian kuumaa. Tämä sana on tullut tutuksi, kun kysyn ihmisiltä: mitä teille kuuluu tänään. 

Al Kaysin on jo tykästynyt suomalaisiin.

– Kaikki ovat olleet niin ystävällisiä minulle. Ihmiset ovat iloisia ja hymyilevät koko ajan. Kaikki ovat valmiita auttamaan minua. Suomalaiset puhuvat hyvin englantia ja täällä on helppo tulla ymmärretyksi, toteaa Al Kaysin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja