Video ei herkimmille: El Salvador siivoaa jengirikollisia uuteen 40 000 vangin "megavankilaan"

Video ei herkimmille: El Salvador siivoaa jengirikollisia uuteen "megavankilaan" 3:01
El Salvador siivoaa jengirikollisia uuteen "megavankilaan" – video näyttää karut olot

Keski-Amerikassa sijaitsevassa El Salvadorissa on ryhdytty rajuihin toimiin kärjistyneen jengirikollisuuden kitkemiseksi.

Maan presidentti Nayib Bukele ilmoitti perjantaina, että ensimmäiset 2 000 vankia siirrettiin uuteen "megavankilaan".

– Tästä tulee heidän uusi kotinsa, jossa he eivät voi tehdä enää harmia kansalle, Bukele kirjoitti Twitterissä.

Vankilaan kerrotaan mahtuvan 40 000 vankia. Sitä pidetään Amerikan suurimpana.

Bukelen jakamalta videolta näkyy, kuinka karusti vankeja kohdellaan. Vangit on riisuttu valkoisiin shortseihin ja päät on ajeltu paljaiksi. Monille rikollisilla näkyy jengitatuointeja.

Katso video pääkuvan paikalta!

Poikkeustila rajoittaa perusoikeuksia

Presidentti Bukele pyysi viime vuonna liittolaisiaan maan kongressissa ajamaan läpi poikkeustilalain. Lain voimassaoloa on sittemmin jatkettu jo useita kertoja.

El Salvadorissa nähtiin dramaattinen nousu murhissa, jotka liittyvät väkivaltaisiin jengeihin. Perusoikeuksia rajoittavalla poikkeustilalla pyrittiin vastaamaan ongelmaan.

Poikkeustilan käyttöönoton jälkeen 64 000 epäiltyä on pidätetty. Lain nojalla pidätyksen voi tehdä ilman määräystä. Hallituksella on lisäksi pääsy kansalaisten yksityiseen viestintään. Pidätetyillä ei puolestaan ole enää oikeutta asianajajaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet huolissaan tilanteesta, sillä myös syyttömiä voi joutua pidätetyiksi. Myös kymmeniä ihmisiä on kuollut poliisin hallussa.

Presidentin toimet rikollisjengejä vastaan ovat kuitenkin laajalti hyväksyttyjä El Salvadorisssa. Maan turvallisuusministeri onkin sanonut, että laki pysyy voimassa niin kauan kuin kaikki rikolliset on otettu kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat