Mainos

Vertailun huonoimmasta lukiosta ponnistanut bisnesmenestyjä: Eriarvoisuus on surullista

Lukiovertailun pahnanpohjimmaiseksi sijoittuneesta Apollon yhteiskoulun lukiosta on kirjoittanut muun muassa terveydenhuoltoalan yrityksen Med Group Oy:n toinen perustaja ja toimitusjohtaja Kustaa Piha. 

Pihan johtama yhtiö teki viime vuonna reilun 50 miljoonan euron liikevaihdon ja työllistää yli tuhat suomalaista. Ainakin Pihalle Apollon yhteiskoulun lukio näyttäisi antaneen hyvät lähtökohdat tulevaisuuteen.

Tämän kevään kirjoituksissa reputusprosentti oli kuitenkin peräti 34,4, eli useampi kuin joka kolmas ylioppilaskokelas hylättiin.

– Tietysti on surullista, että näin pääsee käymään. Ehkä tässä on osoitus eriarvoistumiskehityksestä, joko eri alueiden tai oppilaitosten välillä, joka ei missään nimessä ole toivottavaa, Piha sanoo.

Kustaa Piha kirjoitti Apollosta keväällä 1997.

– Siitä on toki kulunut jo kotvasen aikaa, mutta mieleen jäi hyviä yksittäisiä opettajia, jotka olivat hyvin innostuneita opettamastaan oppiaineesta, esimerkiksi matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Toisissa aineissa muistan taas, että oppiminen jäi enemmän oppilaan omalle kontolle, Piha muistelee.

Hän muistuttaa, että lukio-opiskelijan menestyminen ei ole pelkästään koulun ja opettajien vastuulla, vaan opiskelijan on tehtävä töitä osatakseen asiat yo-kirjoituksissa vaadittavalla tasolla.

Lempiaineita olivat muun muassa matematiikka ja fysiikka, joiden hyvä hallinta tasoitti tietä eteenpäin lääketieteen opintoihin. Toisaalta hän muistelee lämmöllä äidinkielen tunteja Apollossa.

– Luova kirjoittaminen, asioiden pohdinta ja ilmaisun miettiminen jäivät hyvin mieleen.

”Muutaman laudaturin ja muutaman eximian” paperit kirjoittanut Piha tuli valituksi opiskelemaan lääketieteelliseen tiedekuntaan jo samana keväänä. Hän on sittemmin suorittanut kolme korkeakoulututkintoa.

Med Groupin Piha perusti vuonna 2007. Viime syksynä enemmistö yhtiöstä myytiin ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö Adelikselle. Kauppahintaa ei julkistettu.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.