Mainos

Verovelat kasvavat – valtiolta jää vuosittain saamatta miljardeja

Valtiolta jää verovelkojen vuoksi vuosittain saamatta verotuloja useita miljardeja euroja, kertoo eduskunnan tarkastusvaliokunnan valtion viime vuoden tilinpäätöskertomusta käsittelevä mietintö.

Yritysten ja yksityisten verovelat ovat mietinnön mukaan selkeässä kasvussa. Verovelkoja oli viime vuoden lopussa lähes 3,9 miljardia euroa eli 732 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2008. Perintää heikentää osaltaan se, että suuri osa perittävistä verojäämistä kohdistuu osakeyhtiöihin, joilla ei ole toimintaa eikä perimiskelpoista omaisuutta.

Verohallinto arvioi verovajeen olevan vuositasolla 4-8 miljardia euroa. Se on 4-6 prosenttia bruttokansantulosta ja 7-9 prosenttia verokertymästä.

Rakennusalan verovelat suurimmat

Verovelkaisimpia toimialoja Suomessa ovat rakentaminen, kauppa sekä majoitus- ja ravitsemisala. Rakennusalan verovelat ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaimmin samalla kun sen verovelkojen osuus yksittäisistä toimialoista on suurin.

Yritysten verojäämiä on keskimäärin vanhentunut 2000-luvulla vuosittain noin 400 miljoonaa euroa. Verojäämät vanhenevat noin viidessä vuodessa.

Viime vuoden lopun veroveloista yli puolet eli 2,3 miljardia euroa oli osakeyhtiöillä. Yksityisillä verovelkaa oli 1,2 miljardia ja muilla veronmaksajilla noin 500 miljoonaa euroa.

Useissa valtioissa sijaitsevien yhtiöiden ja palveluiden siirtohinnoittelun eli tulojen ohjaamisen alemman verotuksen maihin aiheuttamiksi vuosittaisiksi veromenetyksiksi Verohallinto arvioi 1,6 miljardia euroa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.