Verottajan osuus uuden asunnon hinnasta lähes 40 prosenttia

Uuden asunnon hinnassa veroa voi olla lähes 40 prosenttia, ilmenee kansantalouden tilinpidosta tehdyistä laskelmista. Jos uuden asunnon kustannuseriä tarkastellaan ilman tonttikustannuksia, verojen ja veronluonteisten maksujen osuus nousee jopa 44 prosenttiin. Asiasta kertoo perjantain Helsingin Sanomat.

Laskelmat on tehnyt Valtion teknillinen tutkimuskeskus Rakennusteollisuus ry:n tilauksesta. VTT:n laskelmista ilmenee, että verojen osuus on noussut 1980-luvulta, jolloin asiaa selvitettiin edellisen kerran.

Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtajan Terho Salon mukaan ala ei aio kampanjoida esimerkiksi veronalennusten puolesta.

-Tarkoitus on selventää vaikutussuhteita ja oikaista mahdollisia väärinkäsityksiä, Salo sanoo. Yhteiskunnalle kiertyy iso osa juuri asuntorakentamisesta, koska ostajat eli yksityiset ihmiset joutuvat maksamaan arvonlisäveron. Toimitilarakentamisessa näin ei ole. Koko talonrakennuksen verorasitus on siis muutaman prosenttiyksikön alhaisempi kuin asuntorakentamisessa.

Valtio kerää rakentamisesta tulo- ja yhteisöveroa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja