Jopa 100 000 suomalaista on voinut jättää hoitamatta veroasian, jonka eräpäivä oli viime torstaina

Toiminimiyrittäjiä ja maataloudenharjoittajia koskevan veroilmoituksen määräpäivä oli viime torstaina. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että määräpäivä on tulevana torstaina.

Toiminimiyrittäjien piti palauttaa elinkeinotoiminnan veroilmoitus, vaikka toimintaa ei ollut vuonna 2020. Maataloudenharjoittajan oli meneteltävä samoin maatalouden veroilmoituksen kanssa.

Jos elinkeinotoiminnan tai maatalouden veroilmoitus myöhästyi eräpäivästä, saa sanktiona myöhästymismaksun.

– Jos veroilmoituksen määräpäivä on mennyt, mutta verotus ei ole vielä päättynyt, joutuu elinkeinonharjoittaja maksamaan myöhästymismaksua, joka on kiinteä ja kertaluontoinen ja on määrältään 50 euroa, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Riitta Kekäläinen.

Jos jätti veroilmoituksen antamatta tai siinä on puutteita, seurauksena voi olla veronkorotus.

– Henkilöasiakkaan veronkorotus tuloverotuksessa on aina vähintään 75 euroa. Veronkorotus lasketaan kaavamaisesti siten, että se on 0,5–10 prosenttia lisätyn arvioidun elinkeinotoiminnan tulon määrästä.

Jopa 100 000:lta voi puuttua ilmoitus

Verohallinnon antamien lukujen perusteella vaikuttaa siltä, että vaaditut ilmoitukset voivat puuttua jopa noin 100 000 henkilöltä.

Elinkeinonharjoittajilta odotetaan noin 225 000 elinkeinotoiminnan veroilmoitusta. Palauttaneiden määrä on Verohallinnon mukaan 147 000. Maatalouden veroilmoituksia odotetaan 116 000 henkilöltä, ja palauttaneiden määrä on 85 000.

Verohallinnon mukaan luvut eivät ole täysin ajantasaisia, koska paperilla jätetyt ilmoitukset käyvät läpi digitoinnin ennen kuin ne saapuvat järjestelmiin.

Toiminimiyrittäjät saavat Verohallinnolta kaksi veroilmoitusta. Niistä toinen on henkilökohtainen esitäytetty veroilmoitus ja toinen elinkeinotoiminnan veroilmoitus.

Myös maataloudenharjoittaja saa Verohallinnolta kaksi veroilmoitusta: henkilökohtaisen esitäytetyn veroilmoituksen ja maatalouden veroilmoituksen.

Toiminimiyrittäjien, maa- ja metsätaloutta harjoittavien ja heidän puolisoidensa esitäytetyt veroilmoitukset ovat OmaVero-palvelussa.

1:09
Pääministeri Sanna Marin: Verotietojen pitäisi olla laajasti avoimia.

4.4.2021 kello 19.01: Juttua korjattu. Veroilmoituksen määräpäivä ei ole tulevana torstaina, vaan se oli viime torstaina.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja