Mainos

Veroilmoitus tipahti 8-vuotiaalle – miksi?

Viime päivinä kansalaiset ovat saaneet jälleen esitäytettyjä veroilmoituksia. Ihmetystä ovat herättäneet ilmoitukset, joita on lähetetty myös lapsille ja nuorille.

Seuraava esimerkki on erään MTV:n uutistoimittajan perheestä viime viikolta. Posti kantoi esitäytetyt veroilmoitukset perheen 8- ja 14-vuotiaille tyttärille. Syyksi paljastui viime vuoden puolella tyttärille avatut rahastosäästötilit. 

Verohallinnon ylitarkastaja Raija Myllys-Kauppinen vahvistaa asian. Esitäytetty veroilmoitus lähetetään aina yli 16-vuotiaille ja sitäkin nuoremmille, jos verottajan tietoon on tullut rahaliikennettä.

– Lähetämme veroilmoituksen kaikille verovelvollisille, myös lapsille, jos sivullisilmoittajat ovat ilmoittaneet heille tuloja tai varallisuutta. Tulot voivat olla pääomatuloja tai ansiotuloja. Esimerkiksi alaikäisellä lapsella saattaa olla ansiotuloina pieni palkkasuoritus tai perhe-eläke. Pääomatuloa saattaa taas tulla korkotuloista tai osinkotuloista, toteaa Myllys-Kauppinen.

Perinnön mukana yllättävä verovelvollisuus

Merkintä verohallinnon rekistereihin voi tulla myös testamentin kautta. Tällöin verovelvollisuus voi tulla yllätyksenä, etenkin jos perinnön saajana on lapsi.

- Alaikäinen on saattanut saada esimerkiksi perintönä huoneiston, joka on vuokrattu. Tästä on syntynyt veronalaista vuokratuloa. Toisaalta on hyvä muistaa seuraavaa: jos minkäänlaista rahaliikennettä tai osallisuuksia ei ole, ei tule myöskään veroilmoitusta.

Myllys-Kauppinen muistuttaa, että rahaliikenteen luonne ei vaikuta veroilmoituksen lähettämiseen verovelvolliselle.

- Rajana ei ole se, että menee veroa, vaan se, että on jotain rahaliikennettä. Jos esimerkiksi perheen lapsille on otettu rahastosäästötilit, josta ei ole heille suoraa tuloa, niin veroilmoitus lähetetään rahoituslaitoksen ilmoituksen perusteella.

”Turhien” veroilmoitusten postittamiseen Myllys-Kauppinen ei ota kantaa. Hänen mielestään nykykäytäntö on selkeä.

- Tämä on tällä hetkellä käytäntö. On hyvin hankalaa vetää se raja, että kenelle ilmoitus lähetetään ja kenelle ei. Nyt lähetetään ilmoitus kaikille, joilla merkintöjä on, toteaa verohallinnon ylitarkastaja Raija Myllys-Kauppinen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.