Mainos

Vero laskee – laskevatko hinnat?

Ruoan arvonlisävero laskee lokakuun alussa 17 prosentista 12 prosenttiin. Ruoan hinta on puhuttanut, sillä Suomessa maksetaan elintarvikkeista Euroopan kalleimpia hintoja. Nyt kuluttajat pohtivat, valuuko veronalennus kauppiaiden taskuun.

Ruoan hinnan olisi pitänyt tulla alas jo kuluneen vuoden aikana, sillä maailmanmarkkinahinnat alkoivat laskea kevällä 2008. Suomessa lasku on kuitenkin ollut hidasta.

Helsingin sanomien ruokakorivertailussa havaittiin, että hinnat olivat useimmissa pääkaupunkiseudun kaupoissa laskeneet, mutta vain vähän. Perheen ruokakorin hinta oli laskenut enimmillään 6,5 prosenttia ja vähimmillään 1,8 prosenttia. Yhdessä vertailun kaupoista korin hinta oli noussut 5,4 prosenttia.

Vertailun halvin kauppa oli Citymarket Jumbo, jossa laskua edellisvuoteen oli neljän prosentin verran.

Sinkun ruokakori puolestaan oli kallistunut kolmessa vertailun viidestä kaupasta. Eniten nousua oli 4,6 prosenttia kallistuneessa Lidlin ruokakorissa, joka pysyi silti vertailun halvimpana. Kallein ruokakori löytyi Siwasta, jossa hinnat olivat nousseet 0,4 prosenttia.

Alkoholivero ylös, makeisvero takaisin

Ruoan arvonlisävero laskee lokakuun alussa 12 prosenttiin ja nousee heinäkuussa 2010 13 prosenttiin. Samalla myös ravintolaruoan arvonlisävero putoaa 13 prosenttiin. Alennuksen pitäisi pudottaa ruoan hintaa 4,3 prosenttia.

10 vuotta poissa ollut makeisvero palaa myös heinäkuussa 2010, mutta sen määrää ei vielä tiedetä. Samalla virvoitusjuomavero nousee.

Alkoholivero nousee 1.10. kymmenellä prosentilla. Alkoholijuomien hinta on heilahdellut edestakaisin kuluneen vuosikymmenen aikana. Vuonna 2004 veroa pudotettiin peräti 33 prosenttia, minkä jälkeen sitä on nostettu tasaisesti.

Myös lemmikkien ruoka halpenee

Lokakuussa tapahtuva ruoan arvonlisäveron alennus koskee myös rehuja, mistä johtuen myös koiran- ja kissanruoat halpenevat. Sen sijaan käyttötavaroita, kuten kosmetiikkaa ja wc-paperia ale ei koske.

Päivittäistavarakauppiaat ovat luvanneet, että alennus näkyy sellaisenaan hinnoissa. Veromuutos tuo kuitenkin kaupoille myös kustannuksia: hintojen vaihtaminen ja kassajärjestelmän uusiminen on kallista ja vie työtunteja. Menojen arvellaankin nousevan miljooniin.

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.