Veri lainehtii Kairon kaduilla uhrijuhlan aamuna

Tänään Egyptissä teurastetaan miljoonia eläimiä muslimien vuoden suurimman juhlan, eid el adhan aamuna. Teurastuksen seuraaminen kaduilla teurastamojen ulkopuolella on koko perheen yhteistä hupia.

Jo viikkoa ennen uhrijuhlaa Kairon kadunkulmiin ilmestyy lammaskauppiaita. Egyptin oma eläintuotanto ei riitä kattamaan uhrijuhlan tarpeita. Maahan on tänä vuonna tuotettu uhrijuhlaa varten lähinnä Etiopiasta ja Sudanista 3000 lammasta, 3000 kamelia ja 5000 nautaa.

– Uhrilampaan teurastaminen on perheellemme tärkeä perinne. Joudumme säästämään useamman kuukauden, että saamme

ostetuksi oman lampaan, kairolainen perheenäiti Zeinab Hassan kertoo.

Kokonainen lammas maksaa noin 200–330 euroa. Naudan tai lampaanlihan kilohinta on noin 10 euroa. Valtaosalla egyptiläisistä ei ole varaa teurastaa lammasta tai muuta isoa eläintä, joten uhrijuhlan kunniaksi teurastetaan myös pienempiä eläimiä tai ostetaan pieni määrä lihaa.

Lihaa myös köyhille

Uhrijuhlan juuret ovat kristityille, juutalaisille ja muslimeille yhteisessä kertomuksessa patriarkka Aabrahamista, joka oli aikeissa Jumalan käskystä uhrata Jumalalle poikansa Iisakin. Viime hetkellä pojan henki säästyi, koska Jumala ilmoitti lampaan riittävän teurasuhriksi.

Uhrijuhla on muslimeille tärkeää hyväntekeväisyysaikaa. Teuraseläimen lihasta vain noin kolmasosa syödään itse. Kolmasosa jaetaan palvelusväelle ja kolmasosa köyhille. Teurastamojen ympärillä syntyy välillä tappeluja köyhien kiistellessä ilmaiseksi jaettavista lihapaloista.

Veitsi muidenkin kuin ammattilaisten kädessä

Uhrijuhlan eläimet teurastetaan islamin halal-teurastuskäytännön mukaisesti veitsenviillolla eläimen kaulaan, jolloin veri poistuu eläimestä. Eläintä ei tainnuteta ennen viiltoa. Egyptissä on tavallista, että perheen miespuolinen jäsen teurastaa uhrieläimen joko kodin pääoven edessä, rappukäytävässä, katolla tai teurastamon edessä.

Maailman eläinaktivistit ovat pitkään kampanjoineet Egyptin teuraseläinten julmaa kohtelua vastaan. Eläimille ei anneta riittävästi ravintoa ja vettä ja ne kärsivät kuljetusten aikana kovakouraisesta kohtelusta, jonka seurauksena lukuisia eläimiä kuolee ennen teurastusta.

Australia jäädytti jälleen tänä vuonna elävien nautaeläinten kuljetukset Egyptiin vastalauseena eläinten julmalle kohtelulle.

– Eläinten kohtelu on pöyristyttävää. Törkeä julmuus on kuvottavaa ja se järkyttää minua ja kollegoitani, Australian karjavientineuvoston johtaja Alison Penfold kommentoi tiedotusvälineille nähtyään uhrijuhlan aikana Egyptissä kuvattuja videoita eläinten kohtelusta ja teurastuksista.

Lue myös:

    Uusimmat