Mainos

Venus siirtyy auringon editse kesäkuussa

Tiistaina kesäkuun 8. päivänä tapahtuu harvinainen luonnonnäytelmä, kun Venus kulkee Auringon editse.

Venuksen ylikulku auringon editse alkaa 8. kesäkuuta aamulla kello 8:n jälkeen ja noin kello 8.40 planeetta on siirtynyt kokonaan Auringon eteen.

- Tapahtuma päättyy noin kuusi tuntia myöhemmin kello 14:n jälkeen. Ylikulku näkyy täydellisenä koko Euroopassa ja lähes koko Aasiassa ja Afrikassa, kerrotaan tähtitieteen yhdistys Ursasta.

Tapahtuma on erittäin harvinainen, sillä viimeksi Venuksen ylikulku on nähty vuosina 1874 ja 1882.

- Venuksen ylikulkua Auringon editse ei pidä katsoa ilman asianmukaista suojausta. Kirkas Aurinko voi vahingoittaa näköä pysyvästi, varoittaa yhdistys.

Venus näkyy niin pienenä Auringon kirkasta kiekkoa vasten, että vain tarkkanäköisimmät saattavat erottaa sen. He voivat yrittää seurata ylikulkua ilman kiikaria tai kaukoputkea Ursasta saatavilla suojalaseilla. Laseja ei saa käyttää havaintolaitteiden kanssa. Kiikareihin ja kaukoputkiin on Ursasta saatavissa Auringon katseluun tarkoitettua suodatinkalvoa.

Tähtiyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät tilaisuuksia, joissa ylikulkua voi katsoa turvallisesti kaukoputkilla ja kiikareilla. Ursan tähtitornilla Helsingin Kaivopuistossa katsellaan Venusta ja Aurinkoa kello 8.00-14.30. Tilaisuus on ilmainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.