Mainos

Venevarkaat ovat nyt liikkeellä

14:03

Venevarkaudet ovat lisääntyneet Suomessa. Viime vuonna Suomessa anastettiin 1 700 perämoottoria tai venettä, kun vuosituhannen alussa anastuksia oli vuosittain pari sataa. Suurin osa veneistä oli soutuveneitä tai pienehköjä moottoriveneitä. Esimerkiksi Oulussa on tehty heinäkuussa kymmeniä venevarkauksia.

– Bensaa on viety paljon, perämoottoreita ja alkoholia myös. Tänä kesänä täällä Oulussa on varastettu kaksi kokonaista moottorivenettä, 11 soutuvenettä ja joitakin kanootteja, kertoo vanhempi konstaapeli Jukka Louhikari Oulun poliisista.

Edes venesatamien vartionti ei aina auta, sillä varkaisiin mennään veden kautta.

– Meillä on viitteitä siitä, että varkauksia tehdään vesiltä käsin eli venesatamiin mennään veneellä, koska alue on rannan puolelta usein suojattu lukolla. Pimeän aikaan veneellä mennään venevarkaisiin, sanoo Louhikari.

Viinat vietiin isännän nukkuessa

Veneistä viedään myös paljon erilaista irtaimistoa mm. navigaatiolaitteita.

– Minulta vietiin yöllä tässä Oulun torin rannassa kaikki alkoholit veneestä. Ainoastaan vesipullo jäi jäljelle.Mutta fiksuja varkaat olivat, he eivät rikkoneet paikkoja, kiittelee ison moottoriveneen omistaja Juha Korkiakoski Oulunsalosta. Korkiakoski oli itse veneessä nukkumassa kun varkaat iskivät.

– Kello oli jotain puoli viisi aamulla, luulin että kaverit tulevat ja metelöivät ja jatkoin unia. Jääkaappi, joka ei ole lukittu tyhjennettiin, kertoo Korkiakoski MTV3:lle.

Vartiointi estää pahimmat varkaudet

Purjeveneitä ei Oulussa ole kadonnut.

– Näitä on tietysti hieman haastavampi varastaa. Meidän Hilja-niminen aluksemme on Varjakan satamassa ja siellä on vartiointi. Varkauksien varalta lukitaan kulkuluukut ja aukot. Perämoottori on tärkeä lukita myös, mutta kyllähän sekin saattaa lähteä matkaan vaikka moottorisahalla jos ei muulla, kertoo Arto Nissilä Oulunsalosta.

– Joka kesä täältä veneitä viedään. Veneitä pitää aivan ehdottomasti vartioida. Jos siellä ei ole ketään, eikä ole sitä pelotetta niin varmasti nämä poikaset tai kovemmatkin ammattilaiset iskevät, kertoo Aimo Savukoski Oulusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.