Venetsiassa vietettiin biennaalin avajaisia

Venetsian biennaalin johtaja Paolo Baratta, taiteellinen johtaja Harald Szeemann sekä Venetsian kaupungin pormestari avasivat 49. biennaalin lauantaina. Avajaispuheita lämpimänkosteassa illassa oli kuulemassa pari tuhatta taidealan kutsuvierasta sekä tiedotusvälineiden edustajia.

Avajaisia vietettiin Giardini de Castellossa, vehmaassa biennaalipuistossa, joka on ollut näyttelyalueena ensimmäisestä biennaalista alkaen. Ensimmäinen taidekatselmus järjestettiin vuonna 1895 Italian silloisen kuningasparin hopeahääjuhlien kunniaksi. Jo tuolloin rakennettiin isäntämaan paviljonki, näyttelypalatsi, jota sittemmin on monasti restauroitu ja laajennettu. Viime vuosisadan aikana 29 maata on rakennuttanut puistoon oman kiinteän paviljonkinsa. Suomi, Ruotsi ja Norja esiintyvät yhdessä Alvar Aallon piirtämässä Pohjoismaiden rakennuksessa.

Tämänvuotista hyvin pelkistettyä näyttelyä isännöi Suomi. Biennaalin päänäyttely on esillä sekä Italian paviljongissa että biennaalipuiston lähituntumassa sijaitsevan Arsenalen alueella. Entisen telakka-alueen päänäyttelytilana on Corderie, 1500-luvulla alun perin rakennettu köysitehdas. Laura Horellin ja Maaria Wirkkalan töistä toinen on Italian paviljongissa ja toinen Corderiessa.

Teema läsnä

Tämänvuotisen Plateau of Mankind -päänäyttelyn teemana ovat ihmisyys ja ihmiskuntaa vuosituhannen vaihteessa askarruttavat kysymykset. Maaretta Jaukkuri nykytaiteen museosta Kiasmasta on vieraillut Venetsian biennaaleilla yhtä kertaa lukuun ottamatta 1980-luvun puolesta välistä saakka. Pohjoismaisen paviljongin kuraattorina hän on toiminut kerran.

-Näyttelyn teema on kyllä aistittavissa, ihmisyys ja ihminen ovat teoksissa läsnä, Jaukkuri arvioi. Sveitsiläinen kuraattori Harald Szeemann on toista kertaa ollut valitsemassa katselmuksen taiteilijat ja teokset. Tämänkertainen näyttely on Jaukkirin mielestä vähintään yhtä tasokas kuin kiitetty edellinenkin. Siihen verrattuna esillä on enemmän videotöitä.

-Videotaide on lyömässä itseään lopullisesti läpi. Täällä on paljon aivan erinomaisia töitä, sanoo Jaukkuri, joka on yksi syksyllä Kiasmassa avautuvan Ars 01:n kuraattoreista. Kymmenen Venetsiassa esiintyvän taiteilijan töitä nähdään myös Arsissa.

Venetsian biennale

Seitsemän sadasta

Suomalaisten vahva osuus biennaalissa on herättänyt taidealan ihmisten huomiota. Seitsemän taiteilijaa runsaan sadan eri puolilta maailmaa kotoisin olevan taiteilijan joukossa on paljon. Yksi päänäyttelyssä mukana olevista suomalaistaiteilijoista on 28-vuotias Salla Tykkä. Hän on ensimmäistä kertaa mukana suuressa kansainvälisessä katselmuksessa. Tykän työ on videotaideteos Lasso. Teos saatiin valmiiksi keskiviikkona.

-Eniten töitä - ja vähän kiistaakin - aiheutti teoksen äänenvoimakkuuden säätö. Suuressa tilassa ja toisten videoteosten vierellä ääni tuntui ensin hukkuvan kokonaan. Lopputulos on Tykän mielestä tyydyttävä. Hän ei ole syvemmin ehtinyt tutustua biennaaliin, mutta hänenkin mielestään tarjolla on joitakin erittäin kiinnostavia videoteoksia. Tykän huomiota ovat kiinnittäneet myös lukuisat etnografiset teokset. Tykän, Wirkkalan ja Horellin lisäksi Suomesta ovat mukana Veli Granö, Tuomo Manninen, Heli Rekula ja Charles Sandison. Sunnuntaina yleisölle avautuva biennaali on avoinna 4. marraskuuta saakka.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat