Venäläisvankilassa lojuva suomalaisaktivisti tiesi tarkkaan mihin ryhtyi

Murmanskissa syytteitä odottava Sini Saarela oli puntaroinut tarkkaan lähtemisensä mielenosoituksiin Jäämerelle.

Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa kertoi, että kaikki 30 Jäämerellä öljynporausta vastustanutta aktivistia tiesivät tarkkaan mihin ryhtyivät.

– Ennen näitä mielenosoituksia tehdään tarkkaa analyysia mahdollisista seuraamuksista. Kyllä tätä mahdollisena pidettiin, mutta varsin epätodennäköisenä, Aromaa puntaroi.

– He ovat kuitenkin tehneet tämän analyysin tehneet. Heistä jokainen on tehnyt oman arvionsa, että lähteekö reissuun vai ei.

Saarela oli mukana vastaavassa mielenosoituksessa vuosi sitten. Silloin toiminnasta ei seurannut sanktioita. Tällä kertaa uhkana on jopa vuosien vankilatuomio.

– Kyllä he ovat erityisen rohkeita aktivisteja, joilla on vahva tarve toimia tämän arktisen öljyporauksen estämiseksi.

Greenpeace oli Jäämerellä vastustamassa venäläisjätti Gazpromin suunnitelmia aloittaa alueella öljynporaus. Maailmanhistorian ensimmäisenä yhtiönä merellä, joka jäätyy talvisin.

– Siinä on todella suuri ekokatastrofin vaara, Aromaakin painottaa.

– Jos arktiset valtiot ryhtyvät pohtimaan tosissaan sitä, että näillä alueilla kiellettäisiin öljynporaus, niin sitten tästä on ollut iloa. Ja jos maailman media nostaa tämän keskustelun esiin ja se vaikuttaa päättäjien toimiin, niin silloin tästä on hyötyä.

Aromaa ei uskalla veikata oikeustoimien lopputulemaa, mutta pitää venäläisviranomaisten ylilyöntinä.

– Tässä vaiheessa ei todellakaan voi lähteä arvailemaan mitä Venäjän syyttäjäviranomainen seuraavaksi tekee. Sini piti oikeudessa erittäin rohkean puheen ja puolusti näkökantaansa, Aromaa kiitteli.

– Kaikissa demokraattisissa yhteiskunnissa on oikeus mielenosoituksiin. Siinä mielessä he eivät ole todellakaan rikollisia, mutta oikeudessa he ovat valmiita vastaamaan mielenosoituksesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat