Venäläisohjelmassa väitetään sotilaiden eturintamalla kiittävän Putinia – totuus on luultavasti aivan toinen

Lastenohjelmat keskeytyivät ohjusvaroitukseen Moskovan televisiossa 0:27
Myös tämä kommellus tapahtui hetki sitten Venäjän televisiossa: Paavo Pesusienen sijaan televisiosta tuli ilmahyökkäysvaroitus.

Brittiläisen BBC:n toimittaja Francis Scarr on jakanut Twitterissä videon Russia-1-kanavan keskusteluohjelmasta, jossa maalataan ruusuista kuvaa eturintamalta.

Venäjän television tunnettu sotakommentaattori sekä Kremlin propagandisti Vladimir Solovjov kertoi ohjelmassa käyneensä viikonloppuna vierailulla rintamalla, ja tavanneensa Venäjän armeijan upseerin, jolla oli viesti presidentti Putinille.

– Hän sanoi, että "jos näet ylipäällikköä (Putinia), kerro hänelle yksi asia. Kiitä häntä rohkeudesta aloittaa tämä, Solovjov kertoo.

Solovjev jatkoi, kuinka upseeri oli kertonut sodan olleen "oikea päätös". Solovjev itse kuitenkin myönsi, ettei sota ole mennyt ihan siten, miten olisi voinut odottaa.

– Oli kyseessä mikä tahansa sota, sodat elävät aina omaa elämäänsä. Se, miten olemme tehneet säätöjä ja nostaneet tasoa vuoden aikana, herättää syvää kunnioitusta, ja haluan kiittää heitä, jotka johtavat tätä, Solovjov kertoo.

Venäjän televisio näyttää tällä hetkellä paljon ohjelmaia, joissa keskustellaan Ukrainan sodasta.

Solovjov on itse kommentoinut länsimaita kovin sanankääntein. Hän on muun muassa uhkaillut Euroopan kaupunkeja ydinaseilla ja uhonnut että "Kiova pitäisi pyyhkiä pois maan päältä".

Keskusteluohjelmien uskotaan olevan täysin käsikirjoitettuja, ja niiden avulla halutaan antaa kansalaisille uskottava kuva siitä, että sota menee Venäjän näkökulmasta hyvin.

Venäjä on rajoittanut kansalaisten sanan- sekä lehdistönvapautta radikaalisti sodan aikana.

Venäläiset tuskin tyytyväisiä

Totuus sotilaiden tyytyväisyydestä sotaan on kuitenkin luultavasti täysin toinen.

Sosiaalisessa mediassa on nähty viime aikoina venäläisten ulostuloja, joissa sotilaat kertovat kurjista oloista eturintamassa. Mobilisoidut sotilaat ovat kertoneet käyvänsä sotaa ilman asianmukaisia aseita ja muita varusteita.

Aktiivisesti sotaa seuraava virolainen sotabloggaaja on jakanut Twitterissä videomateriaalia, jossa joukko väitetysti venäläisiä sotilaita pyytää apua.

– Meidät on petetty. 

– Tänne tullessamme hyökkäsimme ja pysyimme aivan etulinjassa. Ei ollut kuitenkaan kolmatta tai neljättä linjaa, kuten presidentti oli sanonut.

Sotilaat kertovat videolla siitä, kuinka komppanian komentaja oli antanut käskyn vetäytyä voimakkaan pommituksen tieltä. Myöhemmin hän oli kuitenkin väittänyt, ettei antanut koskaan vetäytymiskäskyä.

– Komentaja ei antanut meille mitään suojaa eikä tukea. Meillä oli vain rynnäkkökiväärit, muut aseet tuhoutuivat. Nyt meidät halutaan julistaa karkureiksi, sotilaat sanovat videolla.

Lähde: Newsweek.

Lue myös:

    Uusimmat