Venäjän NHL-pelaaja lataa kovat madonluvut Putinille ja Venäjälle: "Lähetämme nuoret kuolemaan"

Calgary Flamesin venäläinen NHL-jääkiekkoilija Nikita Zadorov kritisoi Venäjän johtoa voimakkaasti pitkässä haastattelussa. Hän suosittelee nuoria lähtemään Venäjältä sikäli kuin heillä on mahdollisuus.

Zadorov on harvoja julkisesti sotaa vastustaneita venäläisiä NHL-pelaajia. Hän julkaisi Instagramissa kannanottonsa sanoin "ei sotaa", "lopettakaa se" jo 25.2.2022, vuorokausi siitä, kun Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan.

Zadorov on nyt puhunut kuuluisan venäläisen toimittajan ja tubettajan Juri Dudin haastattelussa. Dudilla on YouTubessa yli 10 miljoonaa tilaajaa.

Zadorov kertoo tehneensä sodanvastaisen Instagram-julkaisunsa, koska se tuntui oikealta.

Tein kannanottoni toivoen, että joku kuulisi minua ja muuttaisi mielensä, NHL-puolustaja sanoo.

Zadorov ilmaisee rakastavansa maataan mutta vihaavansa Venäjän hallintoa. Inho maan presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan käy haastattelun aikana eri kohdissa ilmi.

Zadorov toivoo Venäjän pääsevän tulevaisuudessa eroon korruptoituneisuudesta "demokraattiseksi maaksi, jolla on vahva talous".

– Nämä vanhat korruptoituneet miehet jäävät syrjään jonain päivänä. Heidät korvataan – toivottavasti viisailla miehillä.

"Olen pahoillani kaikkien nuorten puolesta"

Zadorov sanoo suoraan, että kaikki elämänalat Venäjällä ovat taantuneet sodan myötä. Hän luettelee esimerkeiksi oman lajinsa jääkiekon lisäksi talouden ja kulttuurin.

– Olen pahoillani kaikkien nuorten puolesta. Olen pahoillani. Uuden sukupolven kasvattamisen sijaan lähetämme heidät kuolemaan.

Zadorov kehottaa nuoria muuttamaan demokraattiseen valtioon.

– Tämä on nyt heidän käsissään. He voivat jättää maan ja kasvaa tai pysyä tässä suossa ja noudattaa sääntöjä.

– Toivon, että nuoret jääkiekkoilijat eivät pelkäisi sanoa, mitä he ajattelevat. Se on minusta ainoa tie demokratiaan Venäjällä.

Zadorov lisää kuitenkin tietävänsä, että Venäjällä on vaikea puhua kriittisesti ajatuksistaan.

"Ihmisten täytyy valitettavasti luistaa moraalistaan"

Ukrainan armeija väittää: Videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä 0:10
Ukrainan armeija väittää: videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä.

Zadorovin oli vaikea vastata kysymykseen, mahtaisiko hän tukea sotaa, jos hän olisi Venäjällä ja pelaisi KHL:ssä.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että "kaikkien täytyy ruokkia perheensä", muiden muassa KHL-pelaajien. Hän sanoo olevansa myös varma, että Venäjän suurseuroissa Moskovan TsSKA:ssa ja Pietarin SKA:ssa on pelaajia, jotka eivät kannata sotaa.

– Ihmisten täytyy valitettavasti luistaa moraalistaan ja ruokkia perheensä. Heillä ei ole vaihtoehtoa.

Ajatus Venäjälle menemisestä vastenmielinen

Zadorov ei ole itse käynyt Venäjällä Ukrainan sodan aikana. Hänestä ajatus on vastenmielinen samalla kun "ihmisiä pommitetaan".

– En voi tehdä sitä. Olen häpeissäni.

Lisäksi Zadorov sanoo, ettei halua ottaa riskiä, että häneltä jäisi kausi väliin, jos hän saisi kutsun palvelukseen.

Tulevaisuus poliitikkona?

Zadorov ei ole käynyt Venäjällä Ukrainan sodan aikana, mutta haluaa kuitenkin tulevaisuudessa palata vielä synnyinmaahansa.

28-vuotias puolustaja pohtii, että hänestä voisi tulla jääkiekkouransa jälkeen mahdollisesti poliitikko. Hän haluaisi olla mukana muuttamassa Venäjää.

Zadorov on tahkonnut NHL:ää kaudesta 2013–14 lähtien. Hän on pelannut miesten MM-kisoissa Venäjän joukkueissa 2019 ja 2021, mutta kevään 2019 MM-pronssimitalisti toteaa maajoukkueovensa olevan sulkeutunut – erityisesti tuoreen haastattelunsa jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat