Venäläisliikemies syytti Yleä kunnianloukkauksesta – monacolainen tuomioistuin ei ota juttua käsittelyyn

Päätoimittajien yhdistys piti kunnianloukkausjuttua huolestuttavana median vapauden kannalta.

Monacolainen tuomioistuin ei ota käsittelyyn venäläisliikemiehen kunnianloukkausjuttua Yleä vastaan, Yle kertoo.

Vladimir Kasyanenko vaati monacolaisessa tuomioistuimessa rangaistusta kunnianloukkauksesta Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaavalle päätoimittajalle Jouko Jokiselle. Kasyanenko myös vaati Yleltä 100  000 euroa vahingonkorvauksia. Lisäksi Yleä vaadittiin poistamaan verkosta neljä uutisjuttua.

Kanteessa oli kyse Ylen vuonna 2022 julkaisemista neljästä uutisesta, joissa kerrottiin Kasyanenkolla olevan yhteyksiä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, Kremliin ja Venäjän valtioon. Kasyanenkon mukaan jutuissa kerrotut asiat olivat valheellisia ja loukkasivat hänen kunniaansa.

Monacolainen tuomioistuin katsoo, ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä Yleä vastaan nostettua kannetta, vaikka Kasyanenko asuukin Monacossa. Päätös ei ole lainvoimainen.

Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen on tyytyväinen tuomioistuimen päätökseen.

–  Kyllähän päätös oli erittäin hyvä ja ainoa mahdollinen. Ei tällainen asia voi millään tavalla kuulua monacolaisen tuomioistuimen päätösvaltaan, Jokinen sanoo.

STT kirjoitti toukokuussa, että Päätoimittajien yhdistys PTY piti kannanotossaan kunnianloukkausjuttua Yleisradion uutisointia vastaan huolestuttavana sekä kotimaisen median että journalismin vapauden näkökulmasta.

Lue myös:

    Uusimmat