Venäläiseksi vakoojaksi epäilty maitovalas ei suostu uimaan pois Norjasta – lähestyy ihmisiä poikkeuksellisen tuttavallisesti

1:56
Maitovalaan ja norjalaiskalastajien kohtaaminen.

Venäjän vakoojaksi epäilty maitovalas ei suostu lähtemään Norjasta, kertoo Washington Post. Valas lähestyy ihmisiä poikkeuksellisen tuttavallisesti, sillä yleensä maitovalaat ovat ujoja eläimiä.

Norjan kalastusdirektoraatin jäsenen Jørgen Ree Wiigin mukaan maitovalas oli ensimmäinen asia, jonka hän näki aluksen ikkunasta aamulla.

Wiigin mukaan valas on liikkunut vain 25 merimailia viimeisen viikon aikana ja se tuntuu nauttivan ihmisten läheisyydestä.

Poikkeuksellista sen käytöksessä on muun muassa se, että kyseinen maitovalas antaa ihmisten koskea sen kuonoon.

Norjan poliisi vahvisti perjantaina, että eläin oleilee edelleen Hammerfestin kaupungin ulkopuolella.

"Valas ei ole epäilty"

Norjalaiset kalastajat huomasivat valaan ensimmäistä kertaa viime viikolla, kun se ui sinnikkäästi heidän veneensä lähettyvillä. Kalastajat huomasivat myös valjaat eläimen päällä. Myöhemmin valjaissa huomattiin teksti: Equipment of St. Petersburg. Teksti antaa olettaa, että eläin on tullut Venäjältä.

Poliisi kertoi Washington Postille, että valjaat ovat nyt heidän hallussaan.

Martin Bernsen Norjan poliisin viestinnästä kertoi, ettei valaiden varusteiden tutkiminen ole heille päivittäistä työtä.

– Emme voi tietää, tulemmeko löytämään mitään. Valas ei ole tällä hetkellä epäiltynä, Bernsen kertoo.

Kyseinen maitovalas on saanut mediassa paljon huomiota. Positiivista on, ettei sitä epäillä rikoksesta.

Tutkijoiden mukaan valjaissa on saattanut olla kiinnitettynä esimerkiksi aseita tai kameroita. Väite vahvistaa epäilyn, jonka mukaan Venäjän laivastolla on oma koulutusohjelmansa merinisäkkäille. Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt kaikki epäilyt.

Norjan viranomaiset miettivät nyt, mitä tehdä valaalle. Wiigin mukaan yksi mahdollisuus on siirtää se Islantiin. Siirto kohottaisi eläimen selviytymismahdollisuuksia.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja