Venäjän väitetään auttavan Bernie Sandersin presidentinvaalikampanjaa

2:11
Bernie Sanders voitti demoktaattipuolueen esivaalit New Hampshiressa.

Trump ja Venäjä kiistävät vaikuttamisen.

Venäjän väitetään tukevan Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Bernie Sandersia, kertoi Washington Post -lehti perjantaina. Lehden mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet Sandersille epäilyistä, joiden mukaan Venäjä pyrkii tukemaan Sandersin kampanjaa vaikuttaakseen demokraattien ehdokasvalintaan.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, millaista väitetty vaikuttaminen on ollut. Sanders kertoi myöhemmin medialle kuulleensa epäilyistä noin kuukausi sitten. Hänen mukaansa kaikki Venäjän vaikutusyritykset ovat täysin sopimattomia.

– Toisin kuin nykyinen presidentti, en pidä (Venäjän presidenttiä) Vladimir Putinia hyvänä ystävänä. Hän on itsevaltainen roisto, joka yrittää tuhota demokratian ja murskata toisinajattelun Venäjällä, Sanders sanoi lausunnossaan.

Sandersin mukaan hän aikoo presidenttinä varmistaa, etteienää sekaannu Yhdysvaltojen politiikkaan.

Välineenä jälleen sosiaalinen media?

Demokraattien ehdokaskamppailun ennakkosuosikkeihin kuuluva Sanders antoi ymmärtää, että väitetty Venäjän vaikuttaminen on voinut ilmetä sosiaalisen median kommentointina. Joidenkin Sandersin kannattajiksi esittäytyneiden on moitittu käyttäytyneen nettikeskusteluissa vihamielisesti muita demokraattien ehdokkaita kohtaan.

– He yrittävät luoda kaaosta ja kylvää vihaan Amerikkaan, Sanders totesi medialle Kaliforniassa.

Washington Postin mukaan havaituista vaikutusyrityksistä on informoitu myös nykyistä presidenttiä Donald Trumpia. Sekä Trump että Venäjän hallinto kiistivät perjantaina syytökset Venäjän sekaantumisesta tämän vuoden vaaleihin.

Yhdysvalloissa on aiemmin todettu Venäjän vaikuttaneen vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja tukeneen tuolloin vaalit voittanutta Trumpia. Tuolloin vaikutuksen todettiin olleen erityisesti sosiaalisen median viestintää, jossa pyrittiin kritisoimaan Trumpin vastaehdokasta, demokraattien Hillary Clintonia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.