Venäjästä kärsivät viljelijät suurmielenosoitukseen Brysseliin – Suomikin mukana

Brysseliin kokoontuu tänään tuhansia viljelijöitä eri puolilta Eurooppaa osoittamaan mieltään vaikean markkinatilanteen helpottamiseksi.

Venäjän asettamat tuontikiellot ovat sekoittaneet elintarvikemarkkinoita ja ajaneet viljelijöitä ahdinkoon.  

Mielenilmauksen tarkoituksena on luoda painetta EU-maiden maatalousministerien kokoukseen, joka pidetään iltapäivällä Brysselissä. Kokouksesta odotetaan uusia toimia viljelijöiden tukemiseksi ja markkinoiden vakauttamiseksi.  

Eilisiltana kaupunkiin saapui jo useita traktoreita.  

Suomesta mielenosoitukseen osallistuu parikymmentä viljelijää. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila kuvasi puheessaan marssin lähtöpaikalla suomalaisten maanviljelijöiden tilannetta huonoimmaksi koko EU-jäsenyyden aikana.  

- Venäjän markkinoiden menetys oli valtava isku Suomen maataloudelle. EU on vältellyt vastuutaan kauppapakotteista aiheutuneen taakan jakamisessa. Koko kuormaa ei saa sysätä yhdelle elinkeinolle, Marttila sanoi.    

EU-kokouksessa Suomea edustaa maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).  

Venäjän tuontikielloista kärsivät Suomessa erityisesti maidontuottajat. Vaikutukset näkyvät myös sianlihantuotannossa.  

EU-komissio myönsi maidontuottajille viime vuonna vajaan 11 miljoonan euron tukipaketin, joka on maksatuksessa.

Maataloustuottajien etujärjestö MTK pitää summaa riittämättömänä. Liiton mukaan Venäjän tuontikiellot ovat aiheuttaneet maitosektorille noin 200 miljoonan euron vuotuiset tappiot.  

MTK:n mukaan maidon tuottajahinnat ovat pudonneet vuodessa noin 20 prosenttia. Suomen lisäksi maitoala on kokenut kovan iskun Baltian maissa, joihin EU on myös kohdistanut suoria tukia.  

Lue myös:

    Uusimmat