Venäjän taiteen kultakausi esitellään suurnäyttelyssä.

Venäläinen taide on suomalaisten suosiossa ja näyttelyitä aiheesta järjestetäänkin meillä vuosittain. Nyt Suomessa esitellään Venäjän taiteen kulta-aika laajemmin kuin koskaan ennen. Järjestäjät odottavat lauantaina Helsingin Valkoisessa salissa avattavaan näyttelyyn jopa 40 000:tta kävijää.

Näyttelyssä oleva Ivan Shishkinin "Metsäpuro" voisi olla näkymä vaikkapa Nuuksiosta. Monet näyttelyn teokset muistuttavat Gallen-Kallelan, Halosen tai Järnefeltin tyyliä. Saman mestarin "Jylhässä Pohjolassa" -teos on Venäjän tunnetuimpia maisemamaalauksia, tuttu koulukirjoistakin, mutta se muistuttaa oudosti suomalaista talviyötä. Shishkin onkin tiettävästi maalannut teoksensa Suomessa. Vaikutteet levisivät puolin ja toisin ja se on aina ollut yksi syy siihen, miksi suomalaiset rakastavat venäläistaidetta.

Suurin osa Kiovan Venäläisen taiteen museosta tuoduista teoksista kuului sokeriteollisuudella rikastuneelle ukrainalaiselle Tereschenkon suvulle, joka arvosti taidetta syvästi. Vallankumouksen aikana upporikkaan suvun tuhannet taideteokset kansallistettiin ja perhe pakeni Ranskaan. Osa tauluista tuhoutui, osa varastettiin. 40 taulua pelastettiin Ruotsiin, jossa ne ovat yhä. Pariisissa asuva Mihail Tereschenko käykin niistä parhaillaan oikeutta. Hän vierailee myös Helsingin näyttelyssä kesällä.

Näyttelyn vakutuusarvosta ei ole lupa puhua, mutta järjestäjä Heikki Lahelma kertoo, että kyse on sadoista miljoonista markoista. Ukrainan talous on suurissa vaikeuksissa ja näyttelyitä saa Suomen pieniin yleisömääriin sopivilla hinnoilla. Tretjakovin Galleria Moskovassa pyytää näyttelyoikeuksista kolmea miljoonaa markkaa, Kiovan museon kanssa asioidessa putoaa nolla tai kaksikin pois. Museo tarvitsee kipeästi rahaa, jota valtiolta ei tule, eikä Tereschenkon suvun kaltaisia mesenaattejakaan enää ole.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat