Venäjän taidemuseoista kateissa tuhansia esineitä

Kaksi vuotta sitten Pietarin Eremitaasista varastettiin kullalla, hopealla ja helmillä koristeltu ikoni, joka oli aikoinaan kuulunut Venäjän tsaariperheelle.

Kukaan ei osannut arvatakaan, että tuo koristeellinen esine käynnistäisi laajemman, jopa dramaattisten tapahtumien ketjun Eremitaasin taidekokoelmien ympärillä.

Ikonivarkauden tutkimusten yhteydessä havaittiin lukuisten museoesineiden kadonneen. Parin vuoden aikana Eremitaasi on listannut kaikkiaan 220 kadonnutta esinettä - joukossa on muun muassa koruja ja uskonnollisia esineitä. Kadonneiden museoesineiden arvo on yli viisi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Lopulta museovarkaiden jäljet johtivat sylttytehtaalle, sillä osa Eremitaasin museokuraattoreista paljastui varkaiksi.

Venäjän taidemuseoiden turvatoimia on usein arvosteltu riittämättömiksi. Arviolta yli 50 000 esinettä on hävinnyt maan museoista. Viranomaiset pitävätkin nyt erityisen tärkeänä, että taidekokoelmista tehdään laajat ja ajantasaiset luettelot sekä uudistetaan turvajärjestelmät.

Tähän asti taidekokoelmien luettelointi ja turvaaminen on usein hoidettu hyvin vanhanaikaisella tavalla; intendentit kirjoittavat käsin luettelot muistikirjoihin ja säilyttävät luetteloita kuminauhalla sidotuissa pahvikansioissa. Monet venäläiset ovat kuitenkin epäileväisiä Eremitaasin turvajärjestelmien, kuten valvontakameroiden, lisäämiseen; museossa on yli 1000 huonetta, joiden tarkkailu olisi joka tapauksessa hyvin vaikeaa.

Pietarin Talvipalatsissa sijaitseva Eremitaasi on maailman suurin taide- ja kulttuurihistoriallinen museo. Sen kokoelmissa on noin kolme miljoonaa esinettä, joista noin 60 000 on näytteillä. Eremitaasissa on 2500 työntekijää, ja vuosittain siellä käy neljä miljoonaa vierailijaa. Museon perusti Katariina II Suuri vuonna 1764. Tsaarit Aleksanteri I ja Nikolai I kartuttivat kokoelmia lisää.

(MTV3)

Lue lisää: (uutisjuttu vuodelta 2006)

Lue myös:

    Uusimmat