Venäjän sairaalaiskulle täyslaidallinen YK:sta – "Uhrien joukossa Ukrainan sairaimmat lapset"

Neuvostossa muistutettiin, että hyökkäysten tarkoituksellinen kohdentaminen siviilikohteisiin rikkoo kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Venäjä joutui kritiikin kohteeksi YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa tiistaina. 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan lähes 40 ihmistä kuoli Venäjän maanantaina tekemissä ohjusiskuissa. 

Kuolonuhrien joukossa oli neljä lasta. Lisäksi 190 ihmistä haavoittui.

Venäjä teki Zelenskyin mukaan maanantaina lähes 40 ohjusiskua useisiin Ukrainan kaupunkeihin. Iskuissa vaurioitui muun muassa lastensairaala Kiovassa.

– Hyökkäysten tahallinen suuntaaminen suojattua sairaalaa kohti on sotarikos, ja syylliset on saatava vastuuseen, sanoi YK:n humanitaaristen asioiden varapääsihteeri Joyce Msuya hätäkokouksessa.

Ukraina on sanonut, että lastensairaalaan iski venäläinen risteilyohjus, jonka komponentteja oli valmistettu sotilasliitto Naton jäsenmaissa.

– Pian hyökkäyksen jälkeen paikalle tulleet pelastustyöntekijät löysivät syöpähoitoja saavia lapsia sairaalasängyissä, jotka oli sijoitettu puistoihin ja kadulle, minne sairaalan työntekijät olivat nopeasti perustaneet alueet potilaiden hoidontarpeen selvittämistä varten, Msuya sanoi.

Ranskan YK-lähettiläs Nicolas de Riviere sanoi Venäjän hyökänneen tahallaan asuinalueita ja terveydenhuollon infrastruktuuria vastaan.

– Ranska tuomitsee nämä kansainvälisen oikeuden räikeät loukkaukset, jotka ovat jälleen yksi luettelo sotarikoksista, joista Venäjää pidetään vastuussa, hän sanoi.

"Suurella todennäköisyydellä suora osuma"

Aiemmin Venäjä väitti, että Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmät olivat aiheuttaneet laajat ohjusvahingot Kiovassa.

– Me väitämme, että emme iske siviilikohteisiin, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tiistaina.

Kuitenkin YK arvioi tiistaina, että Ukrainassa kiovalainen lastensairaala sai "suurella todennäköisyydellä suoran osuman" Venäjän laukaisemasta ohjuksesta päivää aiemmin. Lastensairaala vaurioitui pahoin.

YK:n ihmisoikeuksien Ukrainan-tarkkailuoperaation johtaja Danielle Bell sanoi toimittajille Sveitsissä Genevessä, että videomateriaali osoittaa ohjuksen iskeytyvän suoraan lastensairaalaan.

 Bell kuitenkin totesi samalla, että sairaalaisku vaatii vielä tarkkaa lisätutkimista

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kuvasi maanantaina Venäjän Ukrainaan tekemiä iskuja erityisen järkyttäviksi. Asiasta kertoi Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric.

– Hyökkäysten kohdistaminen siviilejä ja siviilikohteita vastaan on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan kielletty, ja sellaisia hyökkäyksiä on mahdoton hyväksyä. Ne täytyy lopettaa välittömästi, Dujarric sanoi.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk luonnehti maanantaina Venäjän iskuja kammottaviksi ja sanoi, että ne vaurioittivat vakavasti Ukrainan suurimman lastensairaalan Ohmatdytin tehohoidon, kirurgisen ja syöpätautien osastoja.

–  (He) tuhosivat lasten toksikologisen osaston, jossa lapset saavat dialyysihoitoa. Uhrien joukossa olivat Ukrainan sairaimmat lapset, Türk sanoi.

 

Lue myös:

    Uusimmat